Građani se žale na Dom zdravlja Podgorica, KC i beransku bolnicu

Najveći broj prigovora zaštitnicima upućeno zbog dužine čekanja na pregled...

28980 pregleda 261 reakcija 27 komentar(a)
Specijalistički pregledi u KCCG tokom popuštanja mjera u maju prošle godine (ilustracije), Foto: Savo Prelević
Specijalistički pregledi u KCCG tokom popuštanja mjera u maju prošle godine (ilustracije), Foto: Savo Prelević

Pacijenti su prošle godine najviše prigovora imali na podgorički Dom zdravlja, Klinički centar Crne Gore (KCCG) i Opštu bolnicu Berane.

Građani su tokom prošle godine zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu zdravlja podnijeli ukupno 2.222 prigovora.

“Zaštitnicima prava pacijenata je od 1. januara do 31. decembra podnešeno 2.124 prigovora koji su se najvećim dijelom odnosili na dužinu čekanja na specijalistički pregled, organizaciju rada zdravstvenih službi, kvalitet usluga, postupke zdravstvenih radnika ili saradnika…”, piše u izvještaju Ministarstva, na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović.

Prema dokumentu, najveći broj žalbi odnosi se na Dom zdravlja Podgorica, KCCG i beransku bolnicu, koje pružaju najveći broj usluga na godišnjem nivou i proporcionalno tome imaju najviše prigovora.

“Ministarstvu zdravlja podnijeto je 98 prigovora na rad zdravstvenih ustanova od čega 59 na kvalitet zdravstvene usluge, 19 na postupak zdravstvenog radnika ili saradnika, u kategoriju ostalo 15, na vrijeme čekanja na zdravstvenu uslugu tri i dva na organizaciju zdravstvene službe”, navodi se u izvještaju.

U domovima zdravlja Andrijevica, Mojkovac, Cetinje, Tivat, Ulcinj i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Brezovik lani nije bilo pritužbi građana.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da po zahtjevima i pritužbama pacijenata reaguju odmah. Pojasnili su da zdravstvene ustanove pisano, po zahtjevu tog resora ili pacijenta nakon utvrđivanja svih okolnosti informišu Ministarstvo o ishodu i preduzetim radnjama. Ministarstvo zatim o tome obavještava pacijenta koji je podnio prigovor.

“Najveći broj pritužbi građani iznesu putem telefona i najveći dio se na dnevnoj osnovi rješava. Samo u šest slučaja Ministarstvo zdravlja je uputilo urgenciju zdravstvenim ustanovama jer u roku nijesu odgovorile na traženi zahtjev…”, piše u izvještaju.

Samo u dva slučaja Ministarstvo zdravlja je, na osnovu pritužbi građana, pokrenulo postupak vanredne eksterne kontrole kvaliteta stručnog rada, a u jednom je direktor zdravstvene ustanove pokrenuo disciplinski postupak protiv ljekara. U osam slučaja Ministarstvo zdravlja je uputilo zdravstvenim ustanovama da se izjasne komisije za kontrolu kvaliteta.

“Podnošenje prigovora pokazuje da su pacijenti upoznati sa sopstvenim pravima kroz institut zaštitnika prava pacijenata, kao i da se povećava povjerenje u institucije sistema. Ministarstvo zdravlja apeluje na pacijente da iznose svoje stavove i eventualne probleme sa kojima se suočavaju u zdravstvenim ustanovama, kako bismo manjkavosti u sistemu otklanjali, a sistem učinili bezbjednijim, efikasnijim i dostupnijim”, poručili su iz ovog resora.

U izvještaju piše da direktori zdravstvenih ustanova podnose redovne kvartalne i godišnje izvještaje o podnijetim prigovorima pacijenata.

Zakon o pravima pacijenata propisuje da građanin, kome je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog ili drugog radnika, može podnijeti prigovor direktoru zdravstvene ustanove ili zaštitniku prava. Po prigovoru pacijenta direktor ili zaštitnik prava pacijenata odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja prigovora, utvrđuje sve okolnosti i bitne činjenice u vezi sa navodima iznijetim u prigovoru i o tome obavještava podnosioca prigovora, podsjetili su iz Ministarstva.

Novinari da se vakcinišu među prvima

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pozvao je juče ministarku zdravlja da revidira Akcioni plan vakcinisanja, kako bi medijski radnici bili u prioritetnim grupama i preko svojih redakcija se dobrovoljno prijavljivali za vakcine.

“Nacionalna strategija za imunizacije protiv SARS – CoV-2 (COVID-19) usvojena je na sjednici Vlade prošle sedmice. U tom, kao ni u propratnim dokumentima u kojima su navedene prioritetne grupe za vakcinaciju, ne pominju se medijski radnici kao prioritet, što je bio slučaj sa nekim državama u regionu”, saopšteno je iz SMCG.

Podsjetili su da su medijski radnici, pored drugih profesija, od izbijanja kovid krize na prvoj liniji odbrane.

“Mnoge naše kolege i koleginice radile su bez slobodnog dana, u neizvjesnim uslovima... Bez njih, stanovništvo bi bilo uskraćeno za veoma važne informacije tokom gotovo 10 mjeseci”, kazali su iz SMCG.

Pozitivne još 563 osobe

Na novi koronavirus pozitivne su još 563 osobe, dok je šest kovid pozitivnih pacijenata preminulo.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je analizirano 1.818 uzoraka. Iz Podgorice je 192 novopozitivnih, Nikšića 64, Bijelog Polja 49, Kotora 44, Budve 43, Herceg Novog 30, Tivta 22, Cetinja 21, Bara 19, Danilovgrada 18, Berana 16, Rožaja 13, Pljevalja 10, Mojkovca šest, Ulcinja pet, Kolašina četiri, Tuzi tri, Plužina, Plava, Žabljaka i Petnjice po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Nikšića, Herceg Novog i Kotora od kojih je najmlađi imao 51, a najstariji 82 godine starosti”, piše u saopštenju.

Prijavljen je oporavak 633 pacijenta.

Bonus video: