Ostavku podnijela i generalna sekretarka UCG Tijana Prelević

O smjeni rektora Danila Nikolića na nekoj od narednih sjednica

11686 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Upravnog odbora, Foto: UCG
Sa jučerašnje sjednice Upravnog odbora, Foto: UCG

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore nije juče inicirao postupak za razrješenje rektora Danila Nikolića, iako su diskutovali o inicijativama koje im je dostavio Centar za građansko obrazovanje.

Prethodno je konstatovana ostavka dugogodišnjeg predsjednika UO Duška Bjelice, a na njegovo mjesto je jednoglasno izabrana profesorica Rajka Glušica, član Upravnog odbora u ime Vlade, odnosno osnivača.

Ostavka Bjelice nije bila i jedina ostavka tokom jučerašnje sjednice - konstatovana je i ostavka generalnog sekretara Univerziteta Crne Gore Tijane Prelević. Ona je ostavku podnijela iz ličnih razloga, iako je 2019. izabrana na tu poziciju sa mandatom od četiri godine.

Iako juče nije pokrenuta procedura razrješenja rektora Nikolića, to će biti, tvrde ivzvori “Vijesti”, učinjeno na nekoj od narednih sjednica.

Tokom jučerašnje sjednice se raspravljalo o inicijativama NVO CGO. Izvori “Vijesti” iz UO su naveli da su ih pravnici UCG upozorili da, shodno propisima, nevladine organizacije ne mogu tražiti smjenu rektora.

“Što nije razlog da o takvim inicijativama ne raspravljamo, s obzirom na to da je CGO u svojim dopisima ukazao na vrlo značajne stvari”, navodi naš izvor. CGO je zatražio smjenu rektora Nikolića zbog nepostupanja po dvije sudske odluke. Zbog nepostupanja po jednoj od te dvije odluke, UCG već plaća sankcije i to u iznosu oko 20.000 eura.

“Upravni odbor UCG je danas, uz pozitivno mišljenje Senata i mišljenje Centra za unapređenje kvaliteta UCG, donio odluku kojom se usvaja Elaborat o opravdanosti osnivanja interdisciplinarnog doktorskog studijskog programa Održivi razvoj, Centra za doktorske studije na Univerzitetu Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice.

Takođe, navodi se u saopštenju, na dnevnom redu su bile i teme finansijskog poslovanja UCG.

“Konstatovano je da je Sektor za finansije UCG podnio Izvještaj o naplati školarine za studijsku 2020/2021. godinu sa stanjem na dan 15. decembra 2020. godine. Data je saglasnost na Plan javnih nabavki Univerziteta Crne Gore za 2021. godinu, prema predlogu rektora, koji je sačinio Sektor za finansije - Služba za finansije i javne nabavke u skladu sa obavještenjem objavljenim od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja - Direktorata za politiku javnih nabavki i Zakona o javnim nabavkama. Razmotreni su i izvještaji Službe za unutrašnju reviziju, i to konačni izvještaji revizije ličnih primanja od sopstvenih sredstava, u toku 2019. godine, za zaposlene na Arhitektonskom i Pravnom fakultetu. Takođe, Upravni odbor UCG upoznao sa Izvještajem Filološkog fakulteta UCG o realizaciji preporuka u vezi sa internom revizijom ličnih primanja od sopstvenih sredstava za zaposlene na Filološkom fakultetu u toku 2019. godine”, stoji u saopštenju.

Odobreno je i plaćenje školarine u ratama za studente koji prvi put upisuju prvu godinu master studija 2020/21.

“Odobrava se plaćanje naknade za studiranje u tri rate po semestru...”, navodi se u saopštenju.

Odluka je donesena nakon inicijative i dopisa Studentskog parlamenta.

“U ljetnjem semestru, prvu ratu mogu uplatiti do 15. februara ove godine, drugu do 15. aprila i treću do 1. juna 2021. Studenti osnovnih, specijalističkih i master studija koji su upisani u prvu godinu studija prije studijske 2020/21. godine dužni su da prilikom upisa naredne godine imaju izmirene sve finansijske obaveze iz prethodne godine, kako bi imali status studenta u skladu sa zakonom. Da bi iskoristili pravo plaćanja na rate, studenti su dužni da podnesu pisani zahtjev na obrascu koji je sastavni dio ove odluke, a koji je dostupan na sajtu www.ucg.ac.me, a dostaviće se organizacionim jedinicama na realizaciju, kao i Studentskom parlamentu UCG. Zahtjev sadrži izjavu studenta o prihvatanju obaveze plaćanja školarine/naknade za studiranje u punom iznosu, nezavisno od eventualne promjene statusa, uključujući i ispis nakon početka studijske godine”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: