"Novinari da ne vjeruju automatski, vlasti i kompanije mogu doći u iskušenje da objave atraktivne i uticajne podatke"

Zadatak medijskih radnika je, kako smatra IFJ, da objasne globalni i lokalni kontekst vakcina, istovremeno istražujući farmaceutske kompanije i tražeći transparentnost vladinih politika i programa vakcinisanja

2281 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novinari širom svijeta, sada, više nego ikad, treba da ulože dodatne napore kako bi adekvatno izvještavali o procesu vakcinacije protiv Covid-19, kazali su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Zadatak medijskih radnika je, kako smatra IFJ, da objasne globalni i lokalni kontekst vakcina, istovremeno istražujući farmaceutske kompanije i tražeći transparentnost vladinih politika i programa vakcinisanja.

Kako su naveli, budući da mnogi to rade bez prethodne iskustva ili smjernica o zdravstvenom izvještavanju, IFJ je objavio set smjernica i preporuka koji mogu pomoći u poboljšanju medijske pokrivenosti pitanja u vezi vakcina i strategije imunizacije.

Iz IFJ su poručili da novinari ne trebaju da vjeruju podacima automatski jer vlasti i farmaceutske kompanije mogu doći u iskušenje da objave atraktivne i uticajne podatke.

“Novinari, uvijek moraju zatražiti neobrađene podatke gdje je to moguće, uključiti detalje istraživanja i razjasniti šta je vijest, a što nije. Izbjegavajte jednostavno oslanjanje na saopštenja kompanija ili vlada”, kazali su iz IFJ.

Oni su rekli da novinari trebaju da koristite kredibilne izvore jer je pristup pouzdanim izvorima j presudan.

“Svjetska zdravstvena organizacija ili Evropska agencija za lijekove ili akademske institucije i univerziteti neki su od izvora koje preporučuju iskusni zdravstveni novinari. Uvijek slijedite principe IFJ-ove Globalne etičke povelje za novinare”, naveli su iz IFJ.

Prema njihovim riječima, novinar mora sa shvati šta se o vakcinama zna, a šta ne, jer je, kako su naveli, proces razvoja vakcina dug i složen i ne završava se njenim odobrenjem.

“Novinari i novinarke moraju pratiti tekuće studije i konsultovati se sa stručnjacima za vakcine kako bi shvatili implikacije potencijalnih novih nalaza, poput trajanja otpornosti na virus, djelotvornosti vakcine, mogućih nus efekata, da li vakcinisana osoba i dalje može širiti virus ili koja je djelotvornost vakcine ako virus mutira”, rekli si iz IFJ.

Novinar, kako su naveli, treba da objasni detaljno naučni rječnik.

“Šta znači da vakcina ima 95 odsto efikasnosti? Šta znači imunitet? Kada ga stičemo? Šta znači postići imunitet stada?”, naveli su uz IFJ.

Iz IFJ su kazali da su to prema zdravstvenim stručnjacima, neka od pitanja koja novinari moraju razumjeti i biti u mogućnosti da jasno komuniciraju sa svojom publikom.

“Korišćenje jasnog i poznatog jezika takođe će pomoći publici da shvati informacije koje prenosite. Provjerite rječnik SZO kako biste u potpunosti razumjeli koncepte koje ćete morati objasniti u svom izvještavanju”, kazali sui z IFJ.

Iz IFJ su rekli da razumijevanje i objašnjenje svih procesa u vezi vakcina neophodno je, kako iz globalne, tako i iz lokalne perspektive.

“Lokalna publika najviše vjeruje lokalnim vijestima, a lokalni novinari i novinarke će igrati presudnu ulogu u informisanju javnosti o mjestima vakcinisanja, kriterijima podobnosti i ostalim praktičnim informacijama”, smatraju u IFJ.

Navodi se da novinari moraju istinito informisati javnost o potencijalnim neželjenim efektima vakcinacije, a da ne padnu u senzacionalizam ili stvaranju neopravdane uzbune, posebno u naslovima.

U IFJ-u smatraju da se novinari mogu boriti s dezinformacijama o vakcinama izvještavanjem o činjenicama i podacima o djelotvornosti vakcina i značaju koji su imali u suzbijanju pandemija u istoriji.

“Razumijevanje i jasno objašnjenje mogućih nuspojava vakcina je presudno na mjestima gdje je nepovjerenje u vakcine veće”, rekli su iz IFJ.

Kako su naveli saradnja je najvažniji savjet od svih.

“Sarađujte sa drugim novinarima i medijima i učite iz izvještaja drugih zdravstvenih novinara širom svijeta. Konkurencija među novinarima samo će potspješiti širenje dezinformacija, jer borba za što brže objavljivanje vijesti često vodi do netačnog i senzacionalističkog izvještavanja”, zaključili su iz IFJ.

Bonus video: