Poništeni konkursi za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte

Kako su naveli, konkursima je bilo predviđeno da se nacionalni naučnoistraživački projekti finansiraju ukupnim iznosom od 1,5 miliona eura i da se realizuju u periodu ne dužem od dvije godine

2321 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta
Zgrada ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo je konkurse za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte koje je objavio bivši resor nauke.

Iz Ministarstva su precizirali da se poništava Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte od 27.februara prošle godine, kao i Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte sa izmjenama i dopunama od 9. aprila te godine, koji su objavljeni na sajtu Ministarstva nauke i portalu Naučna mreža.

Kako su naveli, konkursima je bilo predviđeno da se nacionalni naučnoistraživački projekti finansiraju ukupnim iznosom od 1,5 miliona eura i da se realizuju u periodu ne dužem od dvije godine.

“Formalni razlozi za poništavanje konkursa nalaze se u proizvoljnoj, samovoljnoj i neprofesionalnoj primjeni, tumačenju i gruboj povredi procedura koje su morale biti poštovane prilikom konkursnog procesa, a precizirane su Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti i Pravilnikom kojim se reguliše taj process”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su proizvoljno i nestručno sprovedeni svi djelovi procedure koji nijesu bili precizirani zakonskim i podzakonskim aktima, čime je ostavljen prostor za brojne neregularnosti, uz nedostatak naučnih, formalnih i etičkih kriterijuma prilikom donošenja odluka u različitim fazama konkursne procedure.

“Ministarstvom nauke je tokom svih koraka konkursne procedure, od objave konkursa do objave rezultata po konkursima, rukovodila Sanja Damjanović”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su poručili da će uložiti sve napore kako bi što prije bili stvoreni formalni i suštinski uslovi na osnovu kojih bi se obezbijedile pretpostavke za novo raspisivanje konkursa.

Bonus video: