Lundberg: Agenda 2030 važnija nego ikad, ne izostaviti ranjive iz procesa oporavka

Lundberg je iskazao uvažavanje za kontinuiranu posvećenost Crne Gore temeljnim principima iz Povelje Ujedinjenih nacija – očuvanju mira i bezbjednosti, jačanju prosperiteta i zaštiti ljudskih prava

1740 pregleda 0 komentar(a)
Lundberg, Foto: Ujedinjene nacije
Lundberg, Foto: Ujedinjene nacije

Piter Lundberg iskazao je zadovoljstvom time što ga je Generalni sekretar UN imenovao za predstavnika u zemlji koja, kako kaže, aktivno doprinosi ispunjavanju Agende održivog razvoja do 2030. i koja je globalno prepoznata kao primjer efikasne saradnje sistema UN sa vladom i drugim nacionalnim partnerim.“

Lundberg je od januara preuzeo poziciju Rezidentnog koordinatora sistema UN u Crnoj Gori i u narednom periodu će koordinarti rad sistema Ujedinjenih nacija u zemlji, saopšteno je iz UN-a.

Kako navode, Lundberg je iskazao uvažavanje za kontinuiranu posvećenost Crne Gore temeljnim principima iz Povelje Ujedinjenih nacija – očuvanju mira i bezbjednosti, jačanju prosperiteta i zaštiti ljudskih prava.

Lundberg je u susretima sa najvišim državnim zvaničnicima tokom prethodnog perioda naglasio snažnu opredijeljenost sistema Ujedinjenih nacija ka nastavku pružanja podrške Crnoj Gori u ostvarivanju nacionalnih prioriteta kao i u odgovoru na posljedice izazvane pandemijom KOVID-19.

„U vrijeme kada se svijet suočava sa krizom bez presedana izazvanom pandemijom KOVID-19, Agenda održivog razvoja važnija je nego ikada. Pandemija je stvorila nove ranjivosti i produbila već postojeće, pa je kritično važno iz procesa oporavka ne budu izostavljeni oni najranjiviji, a ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja obezbjeđuje upravo to – da niko ne nude izostavljen“, rekao je Lundberg.

U saopštenju se dodaje da je Lundberg državljanin Švedske, a da ima više od 25 godina iskustva u javnim, diplomatskim, humanitarnim i službama održivog razvoja.

"Prije stupanja na dužnost u Crnoj Gori obavljao je funkciju zamjenika humanitarnog koordinatora UN u Nigeriji. Kao Rezidentni koordinator UN u Croj Gori, Lundberg će biti na čelu ojačanog sistema koordinacije UN, koji je globalno reformisan u okviru inicijative koju je pokrenuo Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sa ciljem unapređenja efikasnosti UN u pružanju podrške državama članicama u ostvarivanju Agende održivog razvoja od 2030", saopšteno je UN Crna Gora.

Bonus video: