"aktuelni zakon najnepovoljniji do sada"

NVO traže hitne izmjene Zakona o RTCG na vanrednoj sjednici Skupštine

Oni smatraju da ukoliko Skupština sprovede proceduru izbora novog Savjeta po važećem propisu, a koji je, kako su kazali, donijet u skladu sa potrebama prethodne vlasti, novi saziv Savjeta neće imati karakter samostalnog tijela

7907 pregleda 21 reakcija 5 komentar(a)
Media centar, Foto: Screenshot
Media centar, Foto: Screenshot

Nevladine organizacije (njih 41) dostavile su danas predsjednicima Skupštine i Vlade obnovljenu inicijativu za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine i hitne izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, saopšteno je iz Media centra.

"Ranije ovog mjeseca, tačnije 12. januara ove godine dostavljena je predsjednicima Vlade i Skupštine inicijativa na koju do danas nismo dobili odgovor. Ovom inicijativom želimo da skrenemo pažnju Skupštini i Vladi na potrebu donošenja hitnih izmjena i dopuna Zakona o RTCG koji je donijet 27. jula 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, ukoliko bi postupak imenovanja članova Savjeta RTCG bio sproveden u februaru/martu po proceduri koju predviđa važeći propis, kako navode, to bi bio veliki korak unazad u primjeni ključnih standarda Evropske unije i Savjeta Evrope koji se odnose na samostalnost upravljačkih organa u javnim emiterima. 

Oni smatraju da ukoliko Skupština sprovede proceduru izbora novog Savjeta po važećem propisu, a koji je, kako su kazali, donijet u skladu sa potrebama prethodne vlasti, novi saziv Savjeta neće imati karakter samostalnog tijela.

"Savjet bira i razrješava generalnog direktora, koji kasnije bira direktore organizacionih jedinica, a svi zajedno staraju se o odgovornom poslovanju javnog servisa. Ukoliko Savjet RTCG nije samostalan, onda će generalni direktor i svi drugi rukovodioci biti pod hipotekom partijske pripadnosti", navodi se u saopštenju i dodaje se da je aktuelni Zakon o RTCG najnepovoljnji do sada.

Njime se, kako navode, dozvoljava da se članovi Savjeta suštinski biraju voljom većine poslanika u Administrativom odboru (a zatim potvrde na plenarnoj sjednici Skupštine) dok je razrješenje članova Savjeta moguće obaviti na osnovu drugih zakonskih propisa koji propisuju sankcije za javne funkcionere

"U prethodnim zakonima o RTCG izbor članova Savjeta vršio se na osnovu volje ovlašćenih predlagača i bez uticaja poslanika, dok je razrješenje člana Savjeta bilo moguće samo u slučajevima i pod uslovima koje je propisivao Zakon o RTCG", kazali su iz Media centra iskazujući uvjerenje da se najveći dio nevladinog sektora zalaže za princip da same NVO biraju svoje predstavnike u razna tijela i savjete.

"Smatrajući da mi sami najbolje znamo ko su najkredibilniji među nama, koji mogu da korektno zastupaju javni interes. Ukoliko poslanici ili Vlada bude birala naše predstavnike, postoji opravdana bojazan da će, na ovom stepenu razvoja demokratije u Crnoj Gori, vlast uvijek naći one najposlušnije među NVO, koji će umjesto javnog slijediti interes partije koja ih je dovela na neko mjesto. Ne želimo da o predstavnicima NVO u Savjetu RTCG odlučuju poslanici (vlasti i opozicije) već hoćemo da sami biramo svoje predstavnike u transparentnoj proceduri, kako je i bio predviđeno u Zakonu RTCG iz 2008. godine", navodi se u saopštenju.

Da NVO znaju da odaberu svoje kredibilne predstavnike, kako oni navode, dokazali su upravo na nedavno sprovedenom postupak za izbor predstvnika NVO u Nacionalnom Savjetu za borbu protiv viskoke korupcije, kazali su iz Media centra.

"Svojim odnosom prema inicijativi NVO skupštinska većina i Vlada pokazaće na djelu da li žele istinsku profesionalizaciju i samostalnost RTCG ili samo nastavak kontrole i partijskog uticaja na rad javnog servisa", kazali su oni.

Incijativu predsjedniku Skupštine i Vlade uputili su: Media centar, Centar za istraživačko novinarstvo, Institut za medije Crne Gore, Centar za ženska prava, Centar za gradjanske slobode CEGAS, Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), Centar za razvoj nevladinih orgamizacija CRNVO, NVO Savez “Naša inicijativa”, NVO Adria, NVO Povjerenje, Udruženje za razvoj civilnog društva, Bjelopoljski demokratski centar – BDC, Green Home, Dječiji savez Bijelo Polje, Multimedial Montenegro, Aktivna zona, NVO Džonatan Livingston, Otvorena škola Danilovgrad, NVO Nada, NVO Natura, Centar za održivi prostorni razvoj – EXPEDITIO, Udruženje hendikepiranih SRCE, Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, Društvo mladih ekologa Nikšić, Ženska akcija, NVO Mreža za edukaciju i razvoj servisa podrške za OSI- MERSP Nikšić, Humanitarno udruženje Crveni polumjesec, NVO Bonum, Bona Fide, Udruženje za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju Inkluzija, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju – Podgorica, Udruženje invalida rada Podgorica, Savez slijepih Crne Gore, Alternativni kreativni centar - Pravi put, Zeleni korak, Ulcinj biznis asocijacija – UBA, Fondacija “Pomoć -akcija za sjerver Crne Gore, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja – Ulcinj, NVO Stečajci u Crnoj Gori-Berane

Preporučujemo za Vas