IJZ: Analize još nisu stigle, ne možemo potvrditi novi soj koronovirusa u Crnoj Gori

"Kao što je ranije u više navrata saopšteno, Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je kod određenog broja uzoraka uzetih od pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2 utvrdila postojanje sumnje na infekciju sojem virusa koji može imati izmijenjen (mutiran) S gen što se poklapa sa varijantama SARS-CoV-2 virusa koje među stručnom i laičkom javnošću izazivaju najveću zabrinutost posljednjih sedmica"

39642 pregleda 124 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Analize poslatih nalaza na koje se sumnja na infekciju soja virusa SARS -CoV-2 poslati su 22. janaura referentnoj labaratoriji bolnice Carite u Berlinu, i za sada iste nisu još stigle u Institut za javno zdravlje, tako da u ovom trenutku ne možemo potvrditi da je nova varijanta koronavirusa detektovana u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ranije danas, pojedini mediji u Crnoj Gori su prenijeli nezvaničnu informaciju da se u Crnoj Gori pojavio tzv. "britanski soj" koronavirusa.

"Kao što je ranije u više navrata saopšteno, Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je kod određenog broja uzoraka uzetih od pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2 utvrdila postojanje sumnje na infekciju sojem virusa koji može imati izmijenjen (mutiran) S gen što se poklapa sa varijantama SARS-CoV-2 virusa koje među stručnom i laičkom javnošću izazivaju najveću zabrinutost posljednjih sedmica", navodi se u saopštenju.

Oni su u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom uzorke briseva poslali 22. jaunara u Berlin, i još čekaju analize.

"S obzirom na to da rezultati navedenih analiza još uvijek nijesu stigli u Institut za javno zdravlje, u ovom trenutku ne možemo potvrditi da je nova varijanta koronavirusa detektovana u Crnoj Gori. Institut za javno zdravlje će nastaviti da intenzivno i pravovremeno informiše javnost u vezi sa cjelokupnom epidemiološkom situacijom u zemlji", navodi se u saopštenju.

Bonus video: