Šef Komunalne policije u Budvi tri godine radio nezakonito

Skandal u opštinskoj administraciji: Carević hitno razriješio Aleksandra Mijatovića, koji je bio zaposlen zahvaljujući falš uvjerenju. Njega je 2017. imenovao tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović

23111 pregleda 71 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević razriješio je juče dužnosti načelnika službe Komunalne inspekcije i komunalne policije Aleksandra Mijatovića zbog teže povrede službene dužnosti.

On je to uradio jer je utvrđeno da je pune tri godine šef ključne opštinske službe bio nezakonito u toj fotelji, što sa sobom vuče i disciplinsku, ali i krivičnu odgovornost kako članova opštinske Komisije koja je odlučivala na konkursu za izbor načelnika, tako i onih koji su sve znali, a ćutali.

Mijatović je, kao kadar Demokrata, zaposlen krajem septembra 2017. za vrijeme administracije tadašnjeg gradonačelnika Dragana Krapovića.

Carević je razriješio Mijatovića nakon što je opštinska Komisija, koju je on osnovao da prekontroliše rad ove službe, utvrdila da je prilikom konkursa dostavio nevalidnu dokumentaciju, te da je nezakonito zasnovao radni odnos.

“Načelnik službe Komunalne policije i Komunalne inspekcije Aleksandar Mijatović razrješava se funkcije zbog teže povrede službene dužnosti i prestaje mu radni odnos po sili zakona. Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja“, navodi se u rješenju koje potpisuje Carević, a u koje su “Vijesti“ imale uvid.

Carević je krajem 2019. naredio kontrolu rada Komunalne inspekcije i policije, te formirao petočlanu Komisiju za popis akata i kontrolu predmeta, čiji je osnovni zadatak bio da pročešlja svu dokumentaciju zbog brojnih pritužbi na rad te službe. Izvještaj je nedavno dostavljen, nakon čega je juče uslijedilo urgentno razrješenje Mijatovića.

Utvrđeno da je Mijatović nije radio u jednoj podgoričkoj firmi kao rukovodilac, a na konkursu je dostavio takvo uvjerenje kako bi ispunio uslov kojim se tražilo da osoba mora imati radno iskustvo u poslovima rukovođenja.

“Rešenjem predsjednika Opštine Budva (Dragan Krapović) 22. septembra 2017. Mijatović je imenovan za načelnika Komunalne policije i inspekcije. Uvidom u izvještaj Komisije od 14. janura 2020. Opštine Budva za popis akata i kontrolu predmeta iz oblasti komunalne djelatnosti i komunalne policije utvrđeno je da načelnik Službe Komunalne inspekcije i komunalne policije Aleksandar Mijatović dostavio nevalidnu dokumentaciju prilikom prijave na javni konkurs od 11. avgusta 2017. Na osnove takve dokumentacije nezakonito je zasnovao radni odnos“, navodi se u rješenju o razrješenju.

Kako je obrazloženo, Mijatović je u “pogledu ispunjavanja posebnih uslova javnog konkursa za imenovanje rukovodećeg lica, a koji se tiču radnog iskustva na poslovima rukovođenja, odnosno drugim poslovima koji zahtijevaju samostalnost u radu dostavio potvrdu da ispunjava uslov“.

“Uvidom u dostavljenu potvrdu Poreske uprave od 2. novembra 2020. ustanovljeno je da se Mijatović ne vodi u Centralnom registru obveznika poreza, obveznika doprinosa i osiguranika Poreske uprave Crne Gore kao lice prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje u firmi DOO “Global soft“ Podgorica. Proizilazi da Mijatović nije bio zaposlen u “Global softu“, čime je svjesno i sa umišljajem počinio težu povredu službene dužnosti i druge protivpravne radnje zbog čega se razrješava dužnosti“, zaključuje se u rješenju.

Carević je još u minulom mandatu započeo kontrolu rada Komunalne poclije i inspekcije, zbog brojnih optužbi na njihov rad. Protiv Mijatovića se inače vodi disciplinski postupak, koji je još pokrenuo Nikola Divanović (DPS), nakon što ga je prošlog ljeta imenovala tadašnja skupštinska većina okupljena oko DPS i odbornika Stevana Džakovića za gradonačelnika Budve. Mijatović mjesecima ne radi.

Odluka o razrješenju načelnika se dešava u vrijeme političke krize kada u gradu još nisu okončani pregovori oko formiranja izvršne vlasti. Pregovori su propali zbog nemogućnosti dogovora Carevićeve koalicije i Demokrata. Potom je došlo i do podjele unutar Carevićeve koalicije, pa je formiran treći blok od stranaka PzP, Prave Crne Gore i SNP koje su ispostavile svoje zahtjeve za raspodjelu funkcija.

Kako sada stvari stoje, Komunalna policija i inspekcija bi trebalo da pripadne koaliciji “Za budućnost Budve“, a na nju je oko bacio i “treći blok“.

Hapšen zbog blokade grada tokom nasilne smjene vlasti

Mijatović je tokom ljetošnje nasilne smjene vlasti u Budvi 17. juna uhapšen, nakon što su službenici Komunalne policije i inspekcije kolima blokirali glavnu raskrsnicu. Tada je uhapšen i rukovodilac Sektora za planiranje i razvoj u Vodovodu i kanalizaciji Budva Igor Đurašević, jer su i kola tog preduzeća učestvovala u blokadi. Slučaj je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo, pa su nakon saslušanja Mijatovića ubrzo uslijedila i nova hapšenja, a lisice na ruke su stavljene i potpredsjedniku Demokrata Draganu Krapoviću, direktorici Vodovoda Jasni Dokić, šefu vatrogasaca Draganu Božoviću, te još dvojici službenika Komunalne policije. Oni su pušteni nakon 72-časovnog tužilačkog zadržavanja da se brane sa slobode.

IZ SDT je tada saopšteno da je Krapović šef kriminalne organizacije koja je formirana početkom juna u Budvi sa ciljem izvršenja više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i pozivanja na otpor.

Optužba SDT naišla je na osudu javnosti i političkih partija koje su dobile na avgustovskim izborima.

Bonus video: