Mržnja je već tu, "mreže" je samo izbace na površinu

Više državno tužilaštvo u Podgorici u 2020. formiralo je 35 predmeta zbog krivičnog djela izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti

16035 pregleda 6 komentar(a)
Đukanović, Foto: Youtube
Đukanović, Foto: Youtube

Slučaj Natalije Nilević (26) iz Podgorice, koja je završila u pritvoru zbog prijetnji Crnogorcima i Albancima na društvenoj mreži TikTok, nije usamljen: samo tokom prošle godine Više državno tužilaštvo u Podgorici imalo je 35 predmeta formiranih zbog krivičnog djela - izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Nilević se sumnjiči da je na snimku, uz osmijeh, iznijela prijetnje: “Milogorci, Šiptari, sve ću da vas zapalim, sve… Jer ste ludi! ‘Ajte sad zdravo. Kuči će sve glave da vam otkinu. Neće biti glava nijedna”...

Zbog čega su društvene mreže postale poligon za mržnju i nacionalizam pojašnjava sociolog Andrija Đukanović, koji tvrdi da se to dešava jer je naše društvo već duže oštro podijeljeno po političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi...

“Sve ove poruke mržnje su već ‘živjele’ u narodu, a društvene mreže su ih učinile vidljivijim. Mržnja kojoj sad svjedočimo dugo se gaji i brižljivo je održavana decenijama, zahvaljujući našim političkim elitama, ali i medijima, vjerskim i drugim organizacijama. Tako da se ne možemo čuditi ovom izlivu mržnje. Nosioci mržnje su u velikoj mjeri mladi ljudi, koji su to dobili u nasljedstvo od roditelja. Dakle, uzroci govora mržnje su već odavno poznati, samo što su moderne tehnologije ubrzale i omasovile njihovo širenje”, pojasnio je Đukanović.

Tužiteljka Lepa Medenica saopštila je “Vijestima” da je lani Više državno tužilaštvo u Podgorici, nakon prikupljenih dokaza i analize, za četiri predmeta dostavilo optužne predloge Višem sudu, dok su četiri slučaja ustupljena Osnovnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje.

“U odnosu na 27 lica donijeta su rješenja o odbacivanju krivične prijave, s obzirom na to da tužilaštvo nije našlo da postoji osnovana sumnja da su prijavljena lica izvršila navedeno krivično djelo”, odgovorila je Medenica.

Lepa Medenica
foto: Savo Prelević

Tužiteljka Medenica saopštila je da su u svim predmetima u kojima su donijeta rješenja o odbacivanju krivične prijave obaviješteni podnosioci krivičnih prijava, sa poukom da imaju pravo na podnošenje pritužbe na rješenja.

“To pravo podnosioci krivičnih prijava su iskoristili samo u tri slučaja, i u sva tri pritužbe su odbijene kao neosnovane”, navela je Medenica.

Na pitanje kako pojašnjava javni izliv bijesa i koliko takva praksa uništava produktivan javni diskurs, sociolog Đukanović je nodgovorio:

“Javni dijalog na osnovu činjenica i argumenata praćen tolerancijom polako umire u našem društvu. Kod nas se na svako društveno pitanje navijački gleda, pristrasno, neko zarad interesa materijalne prirode, neko zbog uvjerenja. U takvoj atmosferi nemoguće je pronalaziti rješenja prihvatljiva za sve. Toliko su ljudi zaslijepljeni mržnjom da nikakav argument ne pomaže. To je opasno stanje u kojem se gubi sposobnost racionalnog posmatranja stvari. Bojim se da nas ovolika mržnja neće odvesti na dobar put”, upozorio je on.

Đukanović je rekao da smatra da se podjele podgrijavaju dugo i da su sada toliko narasle da je teško suzbiti mržnju.

“Sad su i turbulentna politička vremena, još ima nedovršenih izbornih utakmica, koje su idealna prilika za zaoštravanje mržnje. Odgovornost je velika i na medijima koji žive od komentara i klikova, a teme koje izazivaju svađe nose najviše pažnje. Političari i vjerski lideri takođe manipulišu masama i doprinose sve većoj mržnji među ljudima. Prosto svi moraju shvatiti da je dijalog jedino rješenje koje svima nama pomaže. Trebalo je da smo nešto naučili iz prethodnog perioda kada je mržnja imala svoj najradikalniji oblik u ratnim dešavanjima. Nikome to nije donijelo ništa dobro. Ali, bojim se da političke elite ne žele promjenu u tom smislu. Ako bi nestalo mržnje, čime bi se bavili”, upitao se sociolog na kraju.

Nema kazne za Muhovićevu traktorijadu

Protiv nekadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Petnjica Adnana Muhovića, Više državno tužilaštvo nije našlo elemente za pokretanje krivičnog postupka pa je taj predmet arhiviran.

Adnan Muhović, objava
foto: Screenshot

Muhović je u junu prošle godine morao pred tužiocem da objašnjava šta je mislio kada je na društvenoj mreži Fejsbuk navodno prijetio progonom srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine.

“Informišem vas da su, po nalogu tužioca, od strane Uprave policije dostavljeni spisi ovom tužilaštvu na ocjenu, a nakon sprovedenog izviđaja u tužilaštvu, tokom kojeg su preduzete sve neophodne mjere i radnje, kao i saslušanje istog, ocijenjeno je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog navedenog, niti zbog bilo kojeg drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorila je tužiteljka Lepa Medenica.

Funkcioner Bošnjačke stranke krajem marta na Fejsbuku je zaprijetio Srbima iz BiH da će im „organizovati traktorijadu”. Odgovarajući jednoj korisnici te društvene mreže, napisao je: „Prijetimo, evo ja prijetim. Samo li probaju da ruše Bosnu, organizovaćemo im traktorijadu za Srbiju?”

Muhovićeve problematične izjave prisutne su godinama.

Bonus video: