Televizija Pljevlja blokirana zbog duga

Blokada računa uslijedila je nakon što RTV Pljevlja nije mogla da ispoštuje reprogram poreskog duga

5759 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada u kojoj je smještena RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj je smještena RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Televizija Pljevlja nalazi se u ozbiljnim finansijskim problemima, a situacija je dodatno produbljena nakon što je Poreska uprava blokirala račun preduzeća zbog neplaćanja poreza i doprinosa.

Direktor RTV Pljevlja Dejan Miličić “Vijestima” je rekao da je račun blokiran 13. januara na iznos od 55.000 eura, a da je do sada sa računa skinuto oko hiljadu i po eura.

Blokada računa uslijedila je nakon što RTV Pljevlja nije mogla da ispoštuje reprogram poreskog duga, koje je ranije potpisan sa Poreskom upravom. Osnivač javnog emitera Radio televizije Pljevlja je Skupština opštine.

“Što se tiče blokade računa to je urađeno u skladu sa zakonom, ali smo smatrali da će Pljevlja imati povlašćeniji položaj s obzirom na to da Opštini koja je osnivač ovog medija kompanija ‘Vektra Jakić’ duguje više miliona eura koncesionih nadoknada. Opština je od Vlade tražila da se za taj dug prebiju obaveze koje lokalna uprava ima prema državi po osnovu poreza i doprinosa, ali do danas nije odgovoreno na tu inicijativu“, rekao je Miličić.

Direktor RTV Pljevlja je kazao da će se blokada računa najviše odraziti na zaposlene s obzirom da im neće moći biti isplaćena zarada dok traje blokada računa.

Kazao je da javni lokalni emiter u ovom trenutku nema novca da bi izmirio poreze i doprinose Poreskoj upravi.

Dopisom se obratio i ministru finansija Milojku Spajiću, u kojem je tražio reprogram dospjelog poreskog duga, ali kaže da do danas nije dobio nikakav odgovor.

Za pomoć u rješavanju ovog problema Miličić se obratio se i predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću.

Miličić je kazao da su značajna dugovanja RTV Pljevlja za poreze i doprinose, od čega je blizu 550.000 eura bilo obuhvaćeno reprogramom.

“U posljednje dvije godine godišnje smo uplaćivali ogromnim naporima 55 do 60 hiljada eura poreza i doprinosa”, rekao je Miličić.

Istakao je da su od osnivanja RTV Pljevlja 2006. dugovanja po osnovu poreza i doprinosa dva puta reprogramirana.

“Mi smo primali neto plate za šta smo imali razumijevanje Poreske uprave sve do 13. januara. RTV Pljevlja se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima i svakim danom sve je gore jer se poreski dug stalno povećava“, rekao je Miličić.

Direktor RTV Pljevlja kaže da u toj medijskoj kući rade 33 radnika, što je za devet manje od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta. Miličić je kazao i da je broj zaposlenih u RTV Pljevlja značajno manji nego u nekim drugim lokalnim javnim emiterima.

Zaposleni u tom mediju posljednju zaradu su primili za novembar. Predsjednik Savjeta RTV Pljevlja Milorad Joknić potpisao je krajem prošle godine sa predsjednikom Opštine Pljevlja Igorom Golubovićem ugovor o pružanju javnih usluga proizvodnje i emitovanja radijskih i televizijskih programa u cilju što boljeg i potpunijg informisanja stanovnika tog grada. Ugovor je potpisan na tri godine i počeo je da se primjenjuje od 1. januara ove godine. Za realizaciju brojnih programa Opština će RTV Pljevlja godišnje plaćati 261.734 eura za svaku godinu ugovornog perioda, što je nedovoljno novca za njeno nesmetano funkcionisanje.

RTV Pljevlja je od Opštine tražila 380.000 eura.