uložili 280.000 dolara

Ambasada SAD: Pomogli smo modernizaciju velike sudnice Osnovnog suda u Podgorici

Ambasadorka Rajnke kazala je da je sudnica opremljena po standardima i da će ružiće podršku u radu odgovornog i transparentnog pravosuđa, i omogućiće izvršenje pravde na pravičan i nepristrasan način

3596 pregleda 2 komentar(a)
Sudnica Osnovnog suda u Podgorici, Foto: Ambasada SAD u Podgorici
Sudnica Osnovnog suda u Podgorici, Foto: Ambasada SAD u Podgorici

Ambasada SAD u Podgorici je kroz Program vladavine prava renovirala i potpuno opremila veliku sudnicu Osnovnog suda u koju je uložila, kako su iz ambasade saopštili, oko 280.000 dolara.

Oni su naveli da je američka ambasadorka Džudi Rajzing Ranke, zajedno sa višim savjetnikom za borbu protiv korupcije u Ambasadi SAD u Sarajevu Erikom Larsonom, i predsjednicom Osnovnog suda u Podgorici Željkom Jovović obišla danas nedavno renoviranu sudnicu.

"Planirano je da se sudnica koristi za suđenja u predmetima u nadležnosti Osnovnog suda, ali i za suđenja u predmetima organizovanog kriminala, koji uključuju veliki broj učesnika – osuđenih, svjedoka, kao i predstavnika javnosti. Nova oprema u sudnici omogućava saslušanja putem video linka, uključujući i u predmetima sa zaštićenim svjedocima, kao i potpuno pridržavanje mjera fizičke distance, te na taj način podrzava veoma važan posao sudstva koji se nastavlja neometano i tokom pandemije. U sudnici se nalazi i prostor određen za medije koji žele da prate suđenja otvorena za javnost", navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasadorka Rajnke kazala je da je sudnica opremljena po standardima i da će ružiće podršku u radu odgovornog i transparentnog pravosuđa, i omogućiće izvršenje pravde na pravičan i nepristrasan način.

"Ovo ce pružiti sigurost građanima da će svi biti tretirani jednako pred zakonom,” rekla je ambasadorka Rajnke.

U saopštenju ambasade se dodaje da je američki program vladavine prava, koji podržava Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i vladavinu prava, pruža tehničku i ekspertsku pomoć crnogorskom pravosuđu, uključujući donacije opreme i tehnologije koja ima za cilj unaprjeđenje operativnih uslova rada pravosudnog sistema.

"Od početka pandemije virusa COVID-19, Program vladavine prava Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava je omogućio brojnim sudjama i tužiocima da rade na daljinu uz pomoć doniranih laptop računara", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas