Porodice izvukli, uprkos mećavi

Zaposleni u Službi zaštite i spasavanja, Parku prirode “Piva” i Elektrodistribuciji evakuisali majku i sedmoro djece iz Kneževića. Najkritičnije bilo u Barnom Dolu, gdje su uspjeli da evakuišu tri žene

37989 pregleda 475 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Porodica Dakić, koja je svakog januara u selu Kneževići u Pivskoj planini, izgleda da je navikla da se, nakon što se raspust završi, sa pripadnicima plužinske Službe zaštite i spasavanja vrati sa sela. Tako je bilo i ovoga puta. Sniježni pokrivač, nameti preko metar i neprohodni putevi, nisu im dozvolili da se vrate u Nikšić, a škola već počela. Zato su morali da se za pomoć obrate plužinskim spasiocima.

“Zvao nas je predsjednik Opštine da nam kaže da Dakići ne mogu zbog snijega da se vrate. Oni imaju devetoro djece i majka je sa djecom preko godine u Ozrinićima, a kada je raspust dolaze u Kneževiće, zaseok Vršak. Nekako smo i mi i oni navikli da se svake zime družimo i da za njih dolazimo motornim sankama“, priča Mirko Cicmil, član Službe zaštite i spasavanja.

Za Dakiće su sa četvoro motornih sanki krenuli Cicmil i njegov kolega Nikola Glomazić, Dragan Pantović iz Parka prirode “Piva“ i Gligor Cicmil iz Elektrodistribucije.

“Pantović je stacioniran u Crkvičkom Polju i ide s nama kada god je potrebno, a ekipa Elektrodistribucije je išla da popravlja dalekovod, pa su nam izašli u susret da Dakiće, majku i sedmoro djece, jer dvoje nije bilo tamo, sve odjednom prevezemo do Polja, gdje ih je čekao kombi koji je poslala Opština i koji ih je odvezao do Nikšića“, priča Mirko.

Tu se njihova “sniježna avantura“ nije završila. Nakon što su Dakiće prevezli do Crkvičkog Polja, otišli su u Šariće, gdje su u nametu ostale zaglavljene motorne sanke radnika Elektrodistribucije, a iz Šarića produžili u Barni Do.

“Kada smo izvadili sanke iz nameta, otišli smo u Barni Do, a sa nama i električari koji su tamo imali posla. U Barnom Dolu nas je čekala Branka Ćalasan, koja radi u školi u Baru, i Slavica Mitrić i njena kćerka, koje žive u Danilovgradu. Sve one zimi dođu u Barni Do“.

Put do Barnog Dola nije bilo lako preći ni motornim sankama. Velika mećava, slaba vidljivost i mrak koji je već počeo da pada, samo su im dodatno otežavali put.

“Bilo je strašno, nijesmo mogli skroz doći do njih. One su išle kilometar pješke, a mi smo ostavili troje sanki i sa jednim smo uspjeli doći do njih i iz dva puta ih prebaciti do ostalih sanki i tako se vratiti nazad“, kaže Mirko Cicmil i dodaje da su tokom januara imali još nekoliko “lakših“ intervencija.

Više puta su pomogli električarima da stignu do zavijanih sela i poprave kvar, a transportovali su i gorivo za repetitor.

Evakuacija Dakića iz Kneževića
Evakuacija Dakića iz Kneževića foto: Privatna arhiva

“Sela po Pivskoj planini su neprohodna i tamo ima sigurno preko metar i po snijega. Ne mogu ni biti očišćeni putevi, jer samo što čistač prođe, jak vjetar i mećava sve zaviju. Svima stojimo na raspolaganju i sve dok putevi ne budu raščišćeni ići ćemo motornim sankama gdje god nas ljudi budu zvali da im naša pomoć treba“, poručio je Cicmil.

Od sredine decembra Pivljani, posebno oni sa Pivske planine, imaju velikih problema - neprohodni putevi, jaka mećava, a veoma često su i bez napajanje električnom energijom. U selima su ostala uglavnom staračka domaćinstva, vodom se većinom snabdijevaju iz sopstvenih bistijerni, a oni koji su imali mogućnosti ugradili su hidrofore, koji zbog nestanka struje ne rade. Ogorčeni su na Elektrodistribuciju koja, kako tvrde, uvijek ima spreman odgovor: “Ekipe su na terenu“, a oni danima bez struje. O tehničkim aparatima i hrani koja je u zamrzivačima, kako kažu, izgleda da niko i ne razmišlja.

CEDIS: Zaposleni rizikuju i hvataju se u koštac sa prirodom

Iz CEDIS-a su “Vijestima“ kazali da su vremenske nepogode napravile probleme na niskonaponskoj i srednjonaponskoj mreži s koje se napajaju korisnici s područja Pivske planine, kao i da su olujni vjetar i vlažan snijeg izuzetno nepovoljni po mrežu.

“Područje Pivske planine je jako nepristupačno, a posebno u ovakvim hidrometeorološkim uslovima, kada je visina sniježnog pokrivača blizu dva metra, kada pada snijeg uz olujni vjetar i kada su neprohodni putevi. Sve to ne predstavlja prepreku za naše ekipe elektromontera koje odmah po prijavi kvara izlaze na teren i daju više od svog maksimuma, često rizikujući živote, kako bi stigle do mjesta kvara i što prije ga sanirali. Želimo da vjerujemo da su mještani, naši korisnici, svjesni u kakve rizike ulaze naši zaposleni i da se hvataju u koštac sa prirodom koja je ovog puta nemilosrdna“, saopštili su iz CEDIS-a.

Kako ističu, na vrijeme otklanjanja kvarova utiču loši vremenski uslovi, padavine, vjetar, magla, neprohodnost lokalnih puteva, smanjena vidljivost i bezbjednost za rad, a ne brojnost ekipa. Kako su kazali, ekipe na području opština Nikšić i Plužine dobro su organizovane i da postoji potreba za angažovanjem elektormontera iz drugih opština, to bi i uradili.

“Naše ekipe su i danas na terenu i rade na sanaciji mreže sa koje se napajaju sela Bezuje, Dubljevići, Borkovići i Boričko brdo. Kvarovi u ostalim mjestima Pivske planine su sanirani“, piše u odgovoru, uz napomenu da su njihove ekipe pripremile mrežu za zimsku sezonu, da je ona izgrađena u skladu sa propisima i za određene vremenske uslove, ali da su u posljednjem periodu ekstremne vremenske prilike, koje se ne dešavaju često, izazvale probleme i samim tim česte ispade.

Kako tvrde, od 19. decembra 2020. do 26. januara ove godine, zabilježeni su prekidi u napajanju korisnika s područja Pivske planine, od kojih je najkraći trajao 12 minuta, dok je najduži prekid bio u perodu od 10. do 13. januara.

Bonus video: