Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću: Očekuju nastup preko 200 izlagača

Učesnici sajma će donirati dio proizvoda i deset najugroženijih porodica u Nikšiću dobiće po paket hrane
276 pregleda 0 komentar(a)
Sajam lokalnih proizvoda, Foto: Svetlana Mandić
Sajam lokalnih proizvoda, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.12.2017. 17:53h

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, četvrti po redu koji se održava u Nikšiću, okupiće blizu 200 izlagača iz zemlje i regiona.

Sajam, koji organizuju Opština Nikšić i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, održaće se od 22. do 24. decembra u Sportskom centru. Novina ovogodišnjg sajma, prema riječima Ratka Batakovića, direktora Tehnopolisa, je to što će im od sada svake godine partner biti po jedna opština iz Crne Gore. Ove godine to je Opština Pljevlja koja je prošle nedjelje, na prvoj Nacionalnoj konferenciji za poljoprivredu i rurani razoj dobila nagradu kao lokalna uprava sa najboljim programom i merama podrške farmerima.

“Odlučili smo da ove godine predstavimo i tzv. mikro regione, a to će biti šest MZ koje će se posebno predstaviti - Banjani, Pješivci, Župa, Piva, Lukovo i Gornje Polje. To će biti dodatni kvalitet sajma, a oni će predstaviti svoje proizvode i običaje”, kazao je Bataković.

Zadatak sajma je, da pored promocije poljoprivrednih proizvoda, preduzetništva, rukotvorina i suvenira, promoviše i lokalne običaje i tako doprinese očuvanju identiteta.

Budimir Bajčetić, sekretar Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja, kazao je da je povezivanje gradova bitna, a u zadnje vrijeme, zaboravljena stvar, i da sajam u Nikšiću upravo to pruža, a da će Pljevlja to iskoristiti da se predstave na najbolji mogući način. Govoreći u ime Opštine Nikšić Svetozar Bajović je kazao da su uvjereni da će pomenuta privredno-turistička manifestacija, koja je izložbeno-prodajnog karaktera, ove godine postaviti rekord i po broju izlagača i po broju psjetilaca.

Institut Konfučije će promovisati tradicionalnu kinesku kuhinju i običaje, biće priređen i zabavni program, kao i dio namijenjen najmlađim posjetiocima. Prvog dana sajam će biti otvoren od 10 do 19 časova, drugog od 9 do 19, a trećeg, kada se i završava, od 9-14 časova.

Bonus video: