Betoniranje Tološke šume: Evropski gradovi ljubomorno čuvaju zelenilo

“Razumije se, isti su prilično zapušteni (zašto su zapušteni?), ali daju neophodni osnov za izgradnju košarkaškog/rukometnog ili terena za mali fudbal ili druge sportsko-rekreativne sadržaje”

6950 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Radovi u Tološkoj šumi - Foto: Nvo Kana, Foto: NVO Kana
Radovi u Tološkoj šumi - Foto: Nvo Kana, Foto: NVO Kana

Građanski aktivista Marko Begović zatražio je juče od gradonačelnika Ivana Vukovića da odustane od betoniranja Tološke šume.

“Urbani djelovi gradova poput Stokholma, Kopenhagena, Osla ili Beča, ljubomorno čuvaju zelene površine. To nije slučaj sa Podgoricom u dužem vremenskom intervalu. Od devastacije brda Gorica prešlo se na Tološku šumu. Vaša ideja da se, u okviru privatno - javnog partnerstva, betonira Tološka šuma je loša odluka”, navodi Begović u dopisu.

On je istakao da da se u neposrednoj blizini, na potezu između škola “Radojica Perović” i “Štampar Makarije” (unutar blokova), nalaze već izgrađeni sportsko - rekreativni sadržaji.

“Razumije se, isti su prilično zapušteni (zašto su zapušteni?), ali daju neophodni osnov za izgradnju košarkaškog/rukometnog ili terena za mali fudbal ili druge sportsko-rekreativne sadržaje”.

Što se tiče trim staze, ukazao je na primjer Stokholma. “Naime, u urbanim, gradskim četvrtima postoje tartan staze za trčanje, ali kada se radi o parkovima, tu su izričiti. Dakle, gradi se samo od prirodnog materijala, tj. bez betoniranja i uništavanja životne sredine. Takođe, teretane ili drugi sadržaji se izrađuju od održivog materijala. Državnički je odustati od lošeg projekta”, zaključuje Begović.

Gradonačelnik Vuković i predsjednik Ženskog košarkaškog kluba Budućnost-Bemax Zoran Vujičić potpisali su polovinom prošle godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu za uređenje park šume Tološi.

Kako je ranije saopšteno iz PG Biroa, u Tološkoj šumi će biti izgrađena najmodernija sportsko-rekreativna zona u Crnoj Gori. “Posao koji obezbjeđuje naš partner uz podršku kompanije ‘Bemax’ vrijedan je 800.000 eura. Na tom prostoru ćemo dobiti novu trim stazu sa tartan podlogom, novu biciklističku stazu, pješačku stazu, košarkaški tereni...”, kazao je tada Vuković. Ugovor o privatno-javnom patnerstvu dobio je saglasnost prošle godine od Skupštine Glavnog grada, ali opozicija ga je opozicija kritikovala i nije podržala.

Prethodnih dana, više NVO, udruženja i građanskih aktivista je ukazalo na štetnost ove odluke, tražeći da se od nje odustane.

Bonus video: