Indijski susam stigao, ali nije na tržištu

Uprave za bezbjednost hrane uništila pola tone namaza “Bio one” zbog nedozvoljene količine pesticida

4703 pregleda 4 komentar(a)
Evropske zemlje mjesecima preplavljene indijskim susamom (ilustracija), Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario VRANDECIC/DS
Evropske zemlje mjesecima preplavljene indijskim susamom (ilustracija), Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario VRANDECIC/DS

Indijski susam i proizvodi sa indijskim susamom koji sadrži nedozvoljenu količinu pesticida stigli su u Crnu Goru, ali iz Uprave za bezbjednost hrane tvrde da su već ili uništeni ili da je ispitivanje pošiljki u toku, a da se sporni proizvodi svakako ne nalaze na tržištu.

Kako su kazali “Vijestima”, uništeno je skoro pola tone namaza “Bio Zone”, koji je u Crnu Goru stigao 18. januara, a sjutradan su, preventivno, uzorkovane još četiri pošiljke sjemenki susama, od čega je za dvije utvrđeno da sadrže tragove pesticida u količini većoj od dozvoljene, dok se za dvije čekaju rezultati.

Mediji u regionu nedavno su izvijestili da su Hrvatska i druge evropske zemlje mjesecima preplavljene indijskim susamom, a da je sa hrvatskog tržišta povučeno više proizvoda sa susamom, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid.

“Putem međunarodnog sistema brzog uzbunjivanja i obavještavanja (RASFF), Uprava je dana 18. januara primila elektronsko obavještenje da je u Crnu Goru otpremljena pošiljka proizvoda (biljni bio namaz) koji sadrži susam porijeklom iz Indije u količini od 480 kilograma, preko ino isporučioca iz Holandije, a u kojem je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance. Uprava za bezbjednost hrane preduzela je sve zaštitne mjere i odmah, istog dana, pokrenula postupak povlačenja ovog proizvoda sa tržišta”, kazali su “Vijestima”.

Od uvoznika su, kako su saopštili, dobili obavještenje da se ukupna uvezena pošiljka artikla “Namaz zelenjavni Bio Zone, s čičeriko in papriko”, Lot serije 20201020, roka upotrebe do 20.10.2021. nalazi u logističko-distributivnom centru uvoznika i da proizvod nije distribuiran u maloprodajne objekte.

“Nakon primljenog obavještenja, inspektor za hranu je sproveo postupak uništavanja ove pošiljke. Dodatno, odmah je izdat nalog graničnim fitosanitarnim inspektorima i inspektorima za hranu za sprovođenje obavezne laboratorijske provjere svih uvoznih pošiljki susama i proizvoda koji sadrže sjemenke susama, svih parametara bezbjednosti, uključujući i provjeru prisutnosti rezidua pesticida i drugih nedozvoljenih supstanci”, kazali su iz Uprave.

Dodaju i da su inspektori za hranu, radi dodatne provjere, uzorkovali susam i proizvod sa susamom koji su ranije stavljeni na tržište, bez obzira na zemlju porijekla susama. Od 19. januara, na graničnim prelazima i carinskim ispostavama uzorkovane su četiri pošiljke sjemenki susama, porijeklom iz Indije. Do dobijanja rezultata, zabranjeno je stavljanje tih pošiljki u promet. Laboratorije su utvrdile da se u pošiljci od 120 kilograma nalazi povećan sadržaj ostataka pesticida Clorpyrifos i Phoxim, a u drugoj od 200 kilograma, takođe iz Indije, Clorpyrifos.

“Pod nadzorom inspekcije za hranu na uvozu izvršeno je uništavanje ovih pošiljki susama u ukupnoj količini od 320 kilograma.

Ispitivanje preostale dvije pošiljke sjemenki susama iz uvoza i uzoraka susama i proizvoda sa susamom uzetih sa tržišta je u toku. O rezultatima ispitivanja javnost će biti blagovremeno obavještavana”, kazali su iz Uprave.

Bonus video: