Direktor kolašinskog Centra za kulturu može imati i diplomu više škole

Novoizabrani Savjet Centra te izmjene trebalo je, uz Plan javnih nabavki, da usvoji na sjednici koja je bila zakazana za srijedu. Sjednica je, međutim, odložena bez zvaničnog objašnjenja

2448 pregleda 93 reakcija 2 komentar(a)
Centar za kulturu Nikšić, Foto: Dragana Šćepanović
Centar za kulturu Nikšić, Foto: Dragana Šćepanović

Izmjenama Statuta kolašinskog Centra za kulturu, direktor te ustanove ubuduće će moći će da bude i sa završenom višom školom. Do sada je odredbama Statuta bilo precizirano da je jedan od uslova za direktora visoka stručna sprema.

Novoizabrani Savjet Centra te izmjene trebalo je, uz Plan javnih nabavki, da usvoji na sjednici koja je bila zakazana za srijedu. Sjednica je, međutim, odložena bez zvaničnog objašnjenja.

Prije sedam mjeseci, nakon nepune dvije godine na mjestu direktorice kolašinskog Centra, Gorica Ilinčić podnijela je zahtjev za razrješenje. Ona nije nikad objasnila zbog čega više ne želi da vodi tu ustanovu, a iz kolašinske Opštine hvalili su njen rad. Nazvanično, nesporazum između Ilinčić i lokalne vlasti nastao je zbog zapošljavanja u Centru. Novi direktor nije do sada imenovan.

Prethodnik Ilinčićeve, Branislav Jeknić, poslije 17 godina na čelu Centra za kulturu, podnio je ostavku prije tri godine. Jeknić je postao direktor još 2007. godine, u vrijeme kada je gradom upravljala, kao i sada, vlast koju si činili DPS i Grupa birača (GB). Iako ga su ga doživljavali kao bliskog DPS-u, ostao je na mjestu direktora i pošto je 2014. godine na vlast došla koalicija Demokratski front - Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP). Ni na njegov rad zvanično nije bilo zamjerki ni iz jedne od partija koje su bile u vladajućim koalicijama. Međutim, zbog saradnje sa bivšim vlastima na racionalizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u toj ustanovi, bio je česta meta nezvaničnih kritika lokalnih funkcionera DPS i GB.

Demokrate su početkom ove sedmice saopštili da je sjednica Savjeta, na kojoj je trebalo da se mijenja Statut, nezakonito sazvana. Oni su pozvali članove Savjeta da “spriječe degradiranje ustanove koja nipošto ne smije da služi kao poligon za partijska nadgornjavanja unutar kolašinskih partija na vlasti“.

"Zakonom je jasno propisano da odluka o imenovanju članova Savjeta može egzistirati u pravnom prometu tek kad promjene shodno odluci budu registrovane u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS). Kako se to u konkretnom slučaju nije desilo, već su posljednje izmjene uvidom u CRPS za Javnu ustanovu Centar za kulturu obavljene 18. marta 2020. godine, takvo sazivanje sjednice Savjeta nije moguće. Novoizabrani predsjednik Savjeta i dalje je neovlašćen za zakazivanje sjednica, a kamoli za donošenje odluka na tim sjednicama", tvrde u klubu odbornika Demokrata.

Iz te stranke podsjećaju da su još prije nekoliko mjeseci ukazivali "da aktuelna vlast ima namjeru da izmjenama Statuta Savjeta Centra za kulturu stvori da za direktorku Centra postavi parekselans partijski kadar sa završenom višom školom".

Kako piše u saopštenju Demokrata, "sada je jasno zbog čega se nije pristalo na predloga da se na čelu savjeta nađe Darko Drljević, proslavljeni karikaturista".

Taj predlog Demokrata nije usvojila vladajuća većina, pa je je predsjednik Savjeta Željko Braunović.

Bonus video: