stavljena tačka na gotovo deceniju i po dugu agoniju investitora

Mitrović odobrio gradnju na Smokvici

“Smokva bay” predviđa kompleks dva hotela sa rezidencijalnim kompleksom vila, koje će se kaskadno spuštati ka moru, te izgradnju niza pratećih sadržaja, od rekreativnih do trgovačko ugostiteljskih. Riječ je o prvom privatnom ljetovalištu na našoj obali

48195 pregleda 709 reakcija 46 komentar(a)
Smokva bay, planirani izgled, Foto: Privatna arhiva
Smokva bay, planirani izgled, Foto: Privatna arhiva

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović dao je zeleno svjetlo za gradnju “Smokva bay“ na lokalitetu Smokvica nadomak Reževića.

To je ministru prvi potpis na neki investicioni projekat, od kada je prije par mjeseci sjeo u fotelju prvog čovjeka crnogorskog urbanizma.

Mitrović je dao saglasnost na idejno rješenje budućeg turističkog naselja sa hotelom sa pet zvjezdica na Smokvici koje je glavnom državnom arhitekti dostavio konzoricijum kompanija V.A.S. Invest, Boticelli Land Development i Ava Development, iza kojih stoji rusko-izraelski kapital, a koji namjeravaju da u taj projekat ulože 260 miliona eura.

“Na osnovu uvida u dokumentaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da je predloženo dopunjeno idejno rješenje izrađeno u skladu sa smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju, da je u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima. Kod izloženog pravnog i činjeničnog stanja stvari glavni državni arhitekta našao je da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju turističkih naselja - hotela sa 5 zvjezdica sa vilama i depadansima“, navodi se u rješenju koje potpisuje Mitrović.

Time je napokon stavljena tačka na gotovo deceniju i po dugu agoniju, kroz koju su prolazili investitori, od kada su, još 2005. za tada nevjerovatnih 25 miliona eura kupili 13 hektara zemlje od mještana i Opštine Budva. U međuvremenu su investitori, koji su godinama čekali da se usvoje planska dokumenta, dokupili još četiri hektara, da bi prije dvije godine započeli i zemljane radove i izgradnju infrastrukture, za šta su potrošili dodatnih 12 miliona eura.

“Smokva bay” predviđa kompleks dva hotela sa rezidencijalnim kompleksom vila, koje će se kaskadno spuštati ka moru, te izgradnju niza pratećih sadržaja, od rekreativnih do trgovačko ugostiteljskih. Riječ je o prvom privatnom ljetovalištu na našoj obali.

Kako se navodi u idejnom rješenju, hoteli će biti iz svjetskog lanca hotela Accor - i to brendovi Raffles i Fairmont.

Izgradnja budućeg rizorta odvijaće se u fazama, odnosno gradiće se prvo jedan hotel i dio turističkog naselja sa vilama, te lungo mare sa pratećim objektima, a nakon toga i drugi hotel i ostatak rezidencijalnog kompleksa. Ono na čemu se u projektu insistira je da zauzetost terena ne bi bila veća od 0,2, dok bi izgrađenost bila 0,8.

Ovaj turistički kompleks je spoj luksuznih vila različitih tipologija, apartmana kao i centralnog objekta - hotela od 5 zvjezdica i marinom.

Smokva bay sada
Smokva bay sadafoto: Privatna arhiva

Cijeli rizort je osmišljen kao ekskluzivan, autonoman, funkcionalno nezavisan kompleks koji predstavlja novi savremeni vid turizma.

Konzorcijum kompanija je prethodno sa Javnim preduzećem Morsko dobro zaključio ugovor o 25-godišnjem zakupu dijela kamenite obale, koju će pretvoriti u plaže.

Opština Budva je prije deceniju i po, nakon što je to odobrio loklani parlament, prodajom 62 hiljade kvadrata svoje zemlje konzorcijumu kompanija na lokalitetu Smokvica inkasirala 13 miliona eura. To je bila najveća finansijska injekcija koju je jedna lokalna uprava u Crnoj Gori ikada do tada prodajom svoje imovine dobila. Opštini Budva prodaja zemlje na Smokvici omogućila je stabilizaciju finansijskih prilika, u kojima se tada nalazila, redovnu isplatu zarada zaposlenima, ali i početak investiranja.

V.A.S. Invest, Boticelli Land Development su tada kupili i od mještana praktično isto toliko kvadrata zemlje plaćajući po nevjerovatnim cijenama, što je i označilo i početak zlatnog doba prodaje nekretnina na budvanskoj rivijeri. Ipak, iako su očekivali da će ubrzo realizovati svoje zamisli, investitore su ubrzo dočekali veliki problemi.

Planski dokument, kojim je obuhvaćen veliki zemljišni kompleks ističe, kada Opština Budva, odnosno njena Agencija za planiranje pristupa izmjenama Urbanističkog projekta “Turističko naselje Smokvica”. Međutim, tada kreću muke po investitore. Ministarstvo održivog razvoja i turizma u četiri navrata je vraćalo planski dokument na doradu, jer resor kojim je tada upravljao Branimir Gvozdenović uvijek je nalazio propuste planera i vraćao Urbanistički projekat na doradu, prolongirajući početak milionske investicije.

Tek 2017. planski dokument dobija zeleno svjetlo Ministarstva održivog razvoja, i to kada ga je preuzeo tadašnji ministar Pavle Radulović. Investitori raspisuju i međunarodni konkurs za izgled budućeg turističkog rizorta. Ubrzo zeleno svjetlo na Urbanistički projekat daje i lokalna samouprava, predvođena Demokratama i Demokratskim frontom, koji su se takođe saglasili da na Smokvici nikne višemilionski vrijedan turistički kompleks. Investitori su prethodnih godina gradili infrastrukturu, a i radili na projektnoj dokumentaciji, koja je sada predata na saglasnost.

Carević: Najvrednija investicija u istoriji Budve

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević pozdravio je odluku ministra da da zeleno svjetlo za gradnju na Smokvici.

“Realizacijom ovog projekta Budva će dobiti najznačajniju investiciju u njenoj istoriji, a Crna Gora rizort po najvećim svjetskim standardima. Svjedoci smo da su prethodne vlasti u Budvi i Crnoj Gori redovno govorile o ‘elitnom’ turizmu, kao ključu daljeg ekonomskog razvoja metropole turizma. Umjesto hotela visoke kategorije dobili smo potpunu devastaciju prostora i grad koji je decenijama unazad namjerno uništavan. Interesi pojedinaca imali su prioritet u odnosu na javni interes. Takvu praksu smo prekinuli, i u proteklom periodu bili istinski servis kako građana tako i investitora koji su svoj kapital željeli da investiraju u našem gradu. Budvi ne trebaju stambene zgrade i stanovi za prodaju, Budvi trebaju hoteli visoke kategorije i elitni turistički rizorti. Ne možemo govoriti o elitnom turizmu bez kvalitetne turističke infrastrukture. Zato smo od starta podržali ovu ideju, uzimajući u obzir sve benefite koje jedna ovakva investicija donosi našem gradu. Pored znatno boljeg pozicioniranja na turističkoj mapi, realizacijom ovog projekta, biće otvorena značajna radna mjesta u realnom sektoru i Opština će imati dodatne redovne godišnje prihode“, kazao je Carević.

Preporučujemo za Vas