U Nikšiću otvoren Dnevni centar za djecu i porodicu

“Dnevni centar će pružati usluge koje se tiču edukacije djece, pripremaće ih za upis u osnovnu školu, pomagati u savladavlju školskog gradiva, pripremati ih za naredno polaganje razreda", kazao je Bašić
225 pregleda 2 komentar(a)
Dnevni centar za djecu, Foto: Svetlana Mandić
Dnevni centar za djecu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.12.2017. 15:15h

NVO "Defendologija“ otvorila je u Nikšiću istoimeni Dnevni centar za djecu i porodicu namijenjen djeci koja su primorana da žive i rade na ulici ili onoj koja su u riziku da se tu nađu i njihovim porodicama, kao i djeci sa problemom u ponašanju.

Slavko Milić, direktor “Defendologije”, kazao je da ne može sakriti zadovoljstvo što nakon šest godina rada ima priliku da bude začetnik projekta koji je doveo do osnivanja pomenutog Centra.

“Ponosni smo kao organizacija na ostvarene rezultate, na partnerstva u regionu, ali nastavljamo da gledamo smjelo u budućnost i u vremenu koje je pred nama želimo da nastavimo putem razvoja, unapređenja i osavremenjivanje standarda i damo puni doprinos sistemu dječije i socijalne zaštite”, poručio je Milić.

Amir Bašić, predstavnik "Save the children“, organizacije koja je finansijski pomogla otvaranje Centra, kazao je da im je cilj da djecu sklone sa ulice i pruže im priliku za normalnije djetinjstvo, zdravije odrastanje i za bolju budućnost.

“Dnevni centar će pružati usluge koje se tiču edukacije djece, pripremaće ih za upis u osnovnu školu, pomagati u savladavlju školskog gradiva, pripremati ih za naredno polaganje razreda. Stručno osoblje će pružati djeci usluge individualnog i grupnog savjetovanja, a imamo i posebno razvijen program podrške porodicama”, kazao je Bašić.

Ono što je bitno, prema njegovim riječima, je da će korisnici Dnevnog centra, a za sada ih je dvadesetak, imati obezbijeđen jedan obrok dnevno.

“Raduje što se baš u Nikšiću otvara jedan od prvih servisa u Crnoj Gori, koji će se na specijalizovan i standardizovan način baviti boljom socijalnom zaštitom djece koja žive i rade na ulici, ili su u riziku da se tu nađu, ali i djecom sa problemima u ponašanju i učenju i njihovim porodicama”, kazao je, otvarajući Centar, predsjednik Opštine Veselin Grbović i obećao da će lokalna uprava i u narednom periodu podržavati NVO koje doprinose zaštiti djece i porodica, kao najvažnijih društvenih resursa.

Anastazija Langer, socijalna radnica u “Defendologiji”, podsjetila je da ta organizacija postoji od 2012. godine, a da su 2014. krenuli sa projektom “Dnevni centar za djecu ugroženu eksploatacijom od prosjačenja”.

Bonus video: