Plaćaju li građani Podgorice nedomaćinsko upravljanje "Čistoćom"?

Bivši zaposleni navodi da nijesu valjani argumenti koje je uprava podgoričkog preduzeća navela kao razloge za veće račune

28789 pregleda 106 reakcija 39 komentar(a)
Podgorička “Čistoća” zapošljava i preko agencije za (privremeno) ustupanje zaposlenih (ilustracija), Foto: cistoca.me
Podgorička “Čistoća” zapošljava i preko agencije za (privremeno) ustupanje zaposlenih (ilustracija), Foto: cistoca.me

Podgorička “Čistoća” uvećala je cijene usluga za do 50 odsto, uvećani računi već su građanima i privredi stigli na naplatu, iz komunalnog preduzeća poskupljenje su opravdali ulaganjima u modernizaciju komunalne infrastrukture, nabavku vozila i opreme...

Sagovornik “Vijesti”, međutim, tvrdi da tokom proteklih godina nije samo povećavan broj neposrednih izvršilaca posla - radnika na održavanju i odvozu smeća, te da je razlog za poskupljenje usluga “neprofesionalno, neracionalno i nezakonito postupanje menadžmenta” tog gradskog preduzeća.

“Iz ‘Čistoće’ navode da je ključni razlog za povećanje cijene to što od 2007. nije bilo promjene, da su u međuvremenu značajno rasli troškovi poslovanja, a da prihodi tog preduzeća uopšte nisu rasli ili da nisu rasli značajno. ‘Čistoća’ je, međutim, do 2019. poslovala pozitivno, iz Plana za 2020. vidi se da je planiran isti trend i u godini kad je donijeta odluka o poskupljenju usluga, tako da je odgovor za povećanje cijena dijelom u troškovima zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda koji su od 2013. do 2019. porasli preko 900 hiljada eura”, kazao je “Vijestima” bivši zaposleni Denis Hot, pozivajući se na podatke objavljene u godišnjim programima i izvještajima o radu tog preduzeća.

Prema istim podacima, rashodi za “druge naknade” - naknade članovima odbora direktora, jubilarne nagrade, naknade po osnovu otpremnina, sporazumne raskide ugovora, pomoći zaposlenima... dodaje on, porasli su za više od 3,5 puta - sa 146 hiljada na 517 hiljada.

Na računima za usluge “Čistoće” prikazan je fiksni i varijabilni dio. Fiksni, kako su objasnili iz tog preduzeća, čine troškovi tekućeg održavanja komunalne infrastrukture i pripadajuće opreme, troškovi otplate kredita, te drugi opravdani troškovi (režijski, amortizacija, osiguranja).

Varijabilni dio cijene čine troškovi angažovanja potrebne radne snage, troškovi za utrošenu električnu energiju, nabavku potrošnog materijala, te drugi opravdani troškovi nastali u pružanju usluga.

U 2021, kako se navodi u planovima, planirano je da se za zarade zaposlenih potroši 5.333.554 eura. U “Čistoći” su na 31. oktobar prošle godine bila zaposlena 493 izvršioca.

Hot, međutim, problematičnim smatra to se u tom komunalnom preduzeću u protekle dvije godine, povećava broj lica koja se zapošljavaju preko agencija za posredovanje.

“U pitanju su uglavnom neracionalna zapošljavanja i to preko agencije za (privremeno) ustupanje zaposlenih koja za tu uslugu naplaćuje dodatnih šest odsto na ukupan iznos zarada”, kazao je Hot, dodajući i da se takvo zapošljavanje dešava od 2019. godine, kad je za direktora imenovan Andrija Čađenović.

Čađenović
Čađenovićfoto: Savo Prelević

Prema njegovim riječima, u “Čistoći” je do 2019. preko agencije bilo zaposleno desetak lica, dok je na kraju te godine, broj uvećan šest puta.

“Od marta 2019. do oktobra 2020. godine za angažovanje zaposlenih preko agencije potrošeno je najmanje 700 hiljada eura, a za te usluge plaćena je provizija agenciji od čak 40 hiljada eura”, tvrdi Hot.

Prema Programu rada “Čistoće” za 2020, u tom preduzeću zaposleno je 478 izvršilaca. Navodi se i da broj zaposlenih predviđen sistematizacijom nije popunjen jer su 1. jula 2018. na snagu stupile mjere iz Plana optimizacije javne uprave, kojima je za neko vrijeme ograničeno zapošljavanje. Piše i da će Društvo “u svemu poštovati predviđene mjere, osim u dijelu zapošljavanja neposrednih izvršilaca na poslovima odvoza komunalnog otpada i održavanja javne higijene”, te da je “Društvo prinuđeno da objavljivanjem javnih oglasa popunjava na ovaj način upražnjena mjesta, što neće dati povećanje novouposlenih izvršilaca”.

“Navode da će poštovati mjere iz Plana optimizacije i da će zapošljavati samo neposredne izvršioce na poslovima odvoza komunalnog otpada i održavanja javne higijene, a na dan 31. 10. 2019. su posredstvom agencije imali angažovano preko 40, a sjutradan, 1.11.2019. još dvadesetak zaposlenih. Dakle, na taj dan ukupno oko 60 ‘sakrivenih’ iza agencije. Prema Programu rada za 2021. u ovoj godini planira se izmjena i dopuna Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a menadžment ‘Čistoće’ nikako da utvrdi koji mu je broj izvršilaca potreban za funkcionisanje Društva, jer su dosad napravili jednu izmjenu i dopunu Pravilnika i novi Pravilnik, a sad im je potrebna izmjena i dopuna novog, iako je prema njemu predviđeno 578 radnih mjesta, a na dan 31. 10. 2020. popunjeno samo 493. Na isti dan, iako tvrde da poštuju sve zakonske mjere, iz menadžmenta su iza agencije ‘sakrili’ preko 120 zaposlenih”, kaže Hot i dodaje da je od dana raspisivanja parlamentarnih izbora 20. juna do sredine septembra prošle godine, posredstvom agencije, zaposleno preko 50 izvršilaca, a samo od 1. do 15. septembra, kako tvrdi, preko 30 izvršilaca.

Prema podacima koji su objavljivani u programa rada “Čistoće” od 2014. do 2020. godine, broj neposrednih izvršilaca posla nije se povećavao u odnosu na 2013, ali se povećavao broj zaposlenih u administraciji. Tako su u kabinetu direktora 2013. bile zaposlene tri osobe, u 2019. osam, a u 2020. šest.

U sektoru za tehničko-operativne poslove, broj zaposlenih je u odnosu na 2013. godinu uvijek bio manji nego tada. U 2013. u tom sektoru bila su 352 zaposlena, u 2019. godini 326, dok je u 2020. u tom sektoru zaposleno 346 osoba.

“Na osnovu dostupne dokumentacije - planova i programa rada, jasno je da se broj neposrednih izvršilaca posla nije povećavao u odnosu na 2013. godinu, već se samo povećavao broj zaposlenih u administraciji. Istovremeno, količina otpada u 2019. u odnosu na 2013. povećala se za skoro devet hiljada tona, odnosno za 14,5 odsto”, kaže Hot.

Prema zvanično dostupne dokumentacije “Čistoće”, broj korisnika u 2019. u odnosu na 2013. povećao se za preko 13 hiljada. Hot, međutim, navodi da prema računici tog komunalnog preduzeća kod povećanja cijene usluga, ispada da je broj korisnika povećan za preko 60 hiljada.

“Ispada da je ‘Čistoća’ za samo šest mjeseci uvećala broj korisnika usluga za više od 100 odsto”, tvrdi on.

Cijena koštanja usluga “Čistoće” računa se kao odnos procijenjenih godišnjih troškova upravljanja otpadom (4.488.750 eura) i ukupne površine koja je obuhvaćena tretmanom (99.750) tokom 12 mjeseci. Tako u “Čistoći” dolaze do cijene od 0,045 po kvadratu.

“Odnosno poskupljenja od tačno 50 odsto, što je krajnje čudno”, kaže Hot.

On je “Čistoći” uputio nekoliko zahtjeva za slobodan pristup informacijama, pored ostalog, i u vezi sa brojem zaposlenih, ali nikad nije dobio odgovor.

“Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama usvojila moje žalbe i tražila od ‘Čistoće’ da postupi u skladu sa Zakonom”, rekao je “Vijestima”.

Protiv menadžmenta “Čistoće” podnijeto je i više krivičnih prijava zbog sumnji na zloupotrebe službenog položaja.

Bonus video: