U Podgorici održan skup podrške ruskom opozicionom lideru Navaljnom

Okupljeni su nosili transparente sa porukama "Sloboda za Navaljnog", "Rusija ubija", "Tribunal za Putina", "Nešto je trulo u državi Rusiji" u znak protesta zbog hapšenja ruskog opozicionara

28328 pregleda 129 reakcija 94 komentar(a)
Protest građana na Trgu Nezavisnosti, Foto: Boris Pejović
Protest građana na Trgu Nezavisnosti, Foto: Boris Pejović

Na podgoričkom Trgu Nezavisnosti danas se okupilo nekoliko desetina, uglavnom ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori u znak podrške ruskom opozicionaru i kritičaru politike Kremlja, Alekseju Navaljnom.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama "Sloboda za Navaljnog", "Rusija ubija", "Tribunal za Putina", "Nešto je trulo u državi Rusiji" u znak protesta zbog hapšenja ruskog opozicionara.

Istim povodom, 23.januara, grupa ruskih i crnogorskih državljana protestovala je u Herceg Novom i ispred Ambasade Ruske Federacije u Podgorici.

Pristalice uhapšenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog su danas izašle na proteste širom Rusije zahtijevajući njegovo oslobađanje. Hiljade ljudi je uhapšeno prije i tokom protesta.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke, gdje se pet mjeseci liječio od trovanja nervnim agensima za koje je optužio rusku Federalnu službu bezbjednosti (FSB) i predsjednika Vladimira Putina, što je Kremlj je odbacio.

Dan nakon njegovog povratka u Rusiju, izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od 30 dana, a kao razlog za hapšenje navedeno je kršenje uslovne kazne iz 2014. godine kada je optužen za prevaru.

Navaljni kaže da je optužnica bila politički montirana.

On je optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo i pozvao Ruse da "izađu na ulice" u znak protesta zbog njegovog pritvora. Suđenje bi trebalo da počne 2. februara.

Pritvaranje Navaljnog izazvalo je široku osudu Zapada, a Sjedinjene Države, Evropska unija, Francuska i Kanada traže od vlasti u Moskvi da ga oslobode.

Bonus video: