Bojović: Urgentno zaustaviti pustošenja šuma od „Vektre Jakić“

Bojović tvrdi da je sprega kriminala i državnih organa dovela do toga da se sirovina za proizvodnju peleta prodaje fabrici u Prijepolju i pored, kako navodi, činjenice da postoji moderna peletara u pogonu „Vektre Jakić“ u Pljevljima koja ne radi

9920 pregleda 12 komentar(a)
Bojović, Foto: Privatna arhiva
Bojović, Foto: Privatna arhiva

Ako bi negdje u Crnoj Gori, do kraja i bez odlaganja, trebalo raskinuti ugovore koje je država potpisala, a onda pokrenuti istragu i procedure u vidu oduzimanja nelegalno stečene imovine, trebalo bi to uraditi u slučaju kompanije „Vektra Jakić“, odnosno fabrike za preradu drveta u Pljevljima koja već godinama nije u funkciji, smatra Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF).

Kako je Bojovič istakao ta fabrika ne radi "uprkos najpovoljnijim mogućim uslovima po pitanju koncesione naknade, uprkos podršci i tolerisanju prakse grubog kršenja zakona, potpisanih ugovora i višemilionskih dugova".

On smatra da sektor drvoprerade ima veliki potencijal za zapošljavanje nove radne snage i otvaranje novih radnih mjesta, posebno na sjeveru Crne Gore i ne samo u Pljevljima.

"Otvaranje novih proizvodnih pogona u ovoj oblasti, uz iskorišćenje postojećih, mogao bi da bude jedan od zamajaca oporavka i pokretanja uništene privrede. Za ostvarenje navedenog cilja, prodaju, sječu, preradu, izvoz, uzgoj, zaštitu i generalno upravljanje šumama neophodno je uvesti u legalne tokove i prilagoditi je razvojnoj strategiji, a ne interesima privilegovanih pojedinaca ili organizovanih kriminalnih grupa, koje su se itekako okoristile i obogatile u ambijentu zarobljenih institucija, korupcije, šverca i bezakonja, kakav je postojao u periodu vladavine DPS-a. U dugom nizu godina, imali smo na sceni koordiniranu aktivnost na zaštiti i tolerisanju nelegalnog poslovanja Dragana Brkovića i 'Vektre Jakić' od strane različitih struktura vlasti, zaključno sa Privrednim sudom", kazao je Bojović.

Bojović je pozvao na demontažu tužilaštva i sudstva. Kako je naveo Privredni sud je prošle godine praktično poništio odluku Uprave za šume o raskidu koncesionog ugovora sa Vektrom Jakić na način što je naložio da se Draganu Brkoviću dozvoli dalja sječa i prodaja pljevaljskih šuma do donošenja konačne presude.

"A sa presudom se, kako vidimo, odugovlači, ne bi li se Draganu Brkoviću omogućilo da što duže siječe šumu i prodaje balvane, uz nepoštovanje preuzetih obaveza. Privredni sud koji je očigledno i dalje pod punom kontrolom DPS-a, nastavlja da štiti Dragana Brkovića, na štetu interesa države Crne Gore i njenih građana. Privredni sud koji već godinama djeluje kao sigurna kuća privrednog kriminala i korupcije. Ništa manju ulogu u pružanju pomoći i skandaloznom tolerisanju bespravnog poslovanja 'Vektre Jakić' imala je i Poreska uprava", kazao je Bojović u svom saopštenju.

Bojović tvrdi da je sprega kriminala i državnih organa dovela do toga da se sirovina za proizvodnju peleta prodaje fabrici u Prijepolju i pored, kako navodi, činjenice da postoji moderna peletara u pogonu „Vektre Jakić“ u Pljevljima koja ne radi.

"Djeluje nadrealno ovaj najočigledniji kriminal i frapantna je činjenica da Privredni sud i pored toga što 'Vektra Jakić' ne izvršava ništa od svojih obaveza, uprkos mizernoj i minimalnoj koncesionoj naknadi koju treba da plaća, dozvoljava ovoj kompaniji da nastavi da grubo eksloatiše i prodaje pljevaljske šume. Samo u slučaju „Vektre Jakić“, brojni subjekti su oštećeni: radnici, država, opština, dobavljači... I dalje stoje nenaplaćena ogromna potraživanja", naveo je Bojović.

On je pozvao na smjenu i sankcionisanje svih onih koji, kako kaže, rješavanje ovog slučaja opstruiraju. Bojović zahtjeva od nove vlade da u najkraćem mogućem roku nađe rješenje za izlazak iz postojeće neodržive situacije.

"Oštećeni su i brojni nezaposleni građani, kako u Pljevljima, tako i širom Crne Gore, jer nemaju priliku da rade, uprkos postojećoj fabrici i uprkos resursima. Čak pojedini predstavnici poraženog režima pronalaze argument za loše stanje i poslovanje u činjenici da 'Vektra Jakić' nije izmirila svoje obaveze, to jest da od 'Vektre Jakić' nisu naplatili potraživanja. Za sve ovo vrijeme, zarobljene pljevaljske šume se grubo eksploatišu, a uz to i suše, obolijevaju i propadaju. Zbog toga, nema vremena za oklijevanje kada je u pitanju demontaža sistema i pravljenje rezova", rekao je Bojović.

Bonus video: