Ulice i spomenici čuvaju sjećanja na junake NOB-a

Iz organizacije boraca II svjetskog rata protiv toga da se lokacijama koje nose imena narodnih heroja i revolucionara promijene nazivi

18732 pregleda 128 reakcija 8 komentar(a)
Spomenik na Gorici, Foto: The Passanger
Spomenik na Gorici, Foto: The Passanger

U Savezu organizacije boraca Narodno-oslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR) protiv su svih preimenovanja ulica, bulevara i trgova u glavnom gradu i u drugim opštinama u Crnoj Gori, koji nose imena poznatih revolucionara, narodnih heroja "slavne i časne NOB-e", kazao je "Vijestima" predsjednik Saveza Radojica Radojević. Tvrdi da takva praksa ne postoji u svim većim gradovima Evrope.

"To je istorija i svako vrijeme ima svoje junake i prepoznatljive ljude, koje ne treba zaboraviti. U tom smislu, u saznanju smo preko sredstava javnog informisanja da postoji inicijativa za dodavanje nekih novih simbola na Spomeniku partizanu borcu na Gorici, odnosno da ne bude samo simbol sjećanja na NOB-u i partizanske borce, već i za neke druge namjene", kazao je on.

Radojević je rekao da se SOBNOR zalaže da “hram antifašizma i slobode u Podgorici - Spomenik partizanu borcu na Gorici treba da ostane ovakav kakav je sada i kakav je bio svih ovih godina”, od izgradnje 1957.

"U kojem su sahranjeni posmrtni ostaci 66 narodna heroja Crne Gore i dva revolucionara poginula u NOB-u i sa namjenom čuvanja, njegovanja i slijeđenja časnih tekovina našeg slavnog NOB-a. Spomenik nas podsjeća i na jedno za nas lijepo vrijeme i bezbrižan život naših građana. Bilo koje izmjene sadržaja, u smislu neke druge namjene, suprotne su antifašizmu i našem slavnom NOB-u za koji su živote dali najbolji sinovi i kćeri naše domovine", dodao je Radojević.

Prema njegovim riječima, SOBNOR sa OBNOR Glavnog grada Podgorica, obraćali su se više puta Vladi i nadležnim u Podgorici da se u užem centru grada, na lokaciji “koja priliči njegovom imenu i djelu” podigne “impozantan spomenik” Blažu Jovanoviću.

"Narodnom heroju, junaku socijalističkog rada, nosiocu partizanske spomenice 1941. godine, prvom predsjedniku vlade Narodne republike Crne Gore i prvom predsjedniku SUBNOR-a Crne Gore. Koliko smo u saznanju, očekujemo da će se ovaj naš zahtjev i realizovati", kazao je Radojević.

Dodao je da su se redovno obraćali nadležnima u vezi s očuvanjem i zaštitom spomenika i spomen-obilježja kako u opštinama, tako i na nivou države.

"Ovo iz razloga što je mnogo ovih slobodarskih objekata u stanju koje zahtijeva nužnu sanaciju i rekonstrukciju. Čak smo zahtijevali da se na nivou Vlade obrazuje stručna komisija koja bi sagledala u kakvom se stanju nalaze ovi objekti i koje mjere treba preduzeti na njihovoj zaštiti", rekao je on.

Prema njegovim riječima, živimo u vremenu kada pojedinci i grupe "pokušavaju da negiraju lik i djela drugova i drugarica učesnika NOR-a i revolucije".

Radojica Radojević
Radojica Radojevićfoto: Privatna arhiva

"A time i negiraju našu slavnu antifašističku prošlost. SOBNOR Crne Gore oštro će se suprotstaviti svim snagama i pojedincima koji negiraju naš slavni NOB, a veličaju poražene snage u Drugom svjetskom ratu i njihove vođe. Najoštrije osuđujemo nedavne pojave vandalizama i skrnavljenje spomenika i spomen-obilježja, koja su se dešavala kod nas i u regionu, kao i pokušaje rehabilitacije ratnih zločinaca predstavljaju ruganje žrtvama. Osuđujemo takvu reviziju istorije. Pozivamo sve antifašiste i časne ljude da se uključe u borbu protiv povampirenog fašizma bilo koje vrste, nacionalizma i istorijskog revizionizma. Naša je trajna obaveza i najmanje što možemo da uradimo, da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote ugradili za slobodu naše domovine".

SOBNOR Crne Gore je organizacija koja djeluje u skoro svim opštinama u Crnoj Gori. Radojević je kazao da su članovi većinom borci NOR-a i članovi njihovih porodica, te da je njihov angažman volonterski.

"SOBNOR Crne Gore nastavlja tradiciju slobode i slobodara trinaestojulskih boraca, ali i boraca sa Sutjeske, Igmana, Kozare, Neretve, Drvara, Sremskog fronta... Naši su članovi i poštovaoci dostojni potomci i nastavljači slobodarske tradicije besmrtnih i legendarnih junaka komandanta Save, Ljuba Čupića, Peka Dapčevića i mnogih drugih slobodara i heroja, naravno uz poštovanje lika i djela druga Tita. Svih ovih godina, organizacija je vršila snažnu misiju na razvoj svijesti kod generacije građana Crne Gore o potrebi razvijanja ljubavi i sloge prema našem narodu i jedinstvu među narodima i narodnostima bivše SFRJ, te razvoju skladnih međunacionalnih i među konfesionalnih odnosa kod nas i šire".

Nisu bili miljenici prošlog režima, od nove vlasti očekuju da poštuje zakon

Radojević je kazao da posljednjih godina nijesu imali podršku i da nisu bili miljenici prethodne vlasti, već da su u najvećoj mjeri bili diskriminisani. Tvrdi i da im, iako imaju 6.000 članova i opštinske odbore u svim djelovima države, državni organi godinama nisu odobravali sredstva za finansiranje. Slično je, dodaje Radojević, i u pojedinim opštinama.

Kaže da nisu politička, već nevladina organizacija.

Od nove Vlade, kako je kazao, očekuju da "kroz zakonodavnu aktivnost i postupanja na osnovu Ustava, zakona i uputstava i preporuka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i drugih, zaštiti sve diskriminisane". "Među kojima je i naša organizacija".

Bonus video: