PREDVIĐENA REALIZACIJA SAMO DVA PROJEKTA

Bojović: Duplo više ljudi, ali za Pljevlja osam i po puta manje para od Prijestonice

Centralna vlast, ističe funkcioner Fronta i predsjednik pljevaljskog odbora DNP, bahato i osiono ignoriše činjenicu da Pljevlja imaju brojne probleme koji ugrožavaju njen opstanak
4 komentar(a)
Vladislav Bojović, Foto: DNP
Vladislav Bojović, Foto: DNP
Ažurirano: 21.12.2017. 12:26h

U planu kapitalnog budžeta Crne Gore za 2018. godinu za realizaciju projekata na Cetinju opredijeljeno je ukupno 4.745.000 eura, a za projekte u Pljevljima mizernih 560.000 eura, iz čega se može zaključiti da je za Pljevlja, koja imaju skoro duplo više stanovnika od Cetinja, planirano osam i po puta manje državnog novca od iznosa koji je planiran za Cetinje, ističe Vladislav Bojović, funkcioner Demokratskog fronta i predsjednik pljevaljskog odbora Demokratske narodne partije.

Uz to, dodaje on, na Cetinju je državnim budžetom predviđena realizacija dvadeset šest različitih projekata, a u Pljevljima samo dva: Sprovođenje mjera smanjenja zagađenja i toplifikacija Pljevalja – 510.000 eura; i izgradnja i opremanje objekta Osnovne škole na Gukama – 50.000 eura.

"Ovako uopšteno formulisana pozicija koja se tiče smanjenja zagađenja i toplifikacije Pljevalja i ovako mala sredstva za rješavanje tako velikog problema govore da od ozbiljnih investicija u cilju smanjenja zagađenja Pljevalja ponovo neće biti ništa. Ako bi se išlo ovom dinamikom i svake godine planirao i realizovao iznos od 510 000 evra, trebalo bi da sačekamo da prođe 39 godina pa da se realizuje projekat toplifikacije u cjelosti, imajući u vidu da je njegova ukupna vrijednost oko 20 miliona evra. A na osnovu iskustva iz prethodnih godina, kada se ni ono što je planirano državnim budžetom za Pljevlja na kraju nije realizovalo, možemo očekivati da se ni ovih mizernih 510 000 evra planiranih za navodno saniranje ekološke situacije neće namjenski realizovati, već će uslijediti nove-stare opstrukcije i zloupotrebe državnog novca. S druge strane, malena osnovna škola u naselju Guke gradi se već punu deceniju i nikako da se završi. Ni za ovaj projekat osnovne škole Vlada nije bila u stanju da u budžetu za 2018. godinu oprijedijeli 150 000 evra koliko iznosi ukupna vrijednost radova, već samo jednu trećinu tog iznosa – 50 000 evra. Istovremeno, za izgradnju azila za pse na Cetinju iz državnog budžeta planirano je izdvajanje od 80 000 evra. Takođe, plan je da se iz državnog budžeta finansira čak i nabavka opreme za unapređenje rada javnih službi prestonice Cetinje i izgradnja objekta za potrebe parking servisa u ukunom iznosu od 240 000 evra," poručuje Bojović.

Vrijedi navesti, smatra on, da je samo za rekonstrukciju vodovodne mreže na Cetinju planirana realizacija 900.000 eura državnog novca, dok za rekonstrukciju pljevaljskog vodovoda koji je, kako je kazao, u katastrofalnom stanju, nije predviđen ni cent. Centralna vlast, ističe Bojović, bahato i osiono ignoriše činjenicu da Pljevlja imaju brojne probleme koji ugrožavaju njen opstanak i jednostavno ne želi da državni novac opredijeli makar za postrojenje za prečišćavanje vode za piće.

To što nema obećane fabrike čokolade na Cetinju, tvrdi Bojović, državna vlast pokušava da kompenzuje nesrazmjerno velikim davanjem državnog novca Cetinjanima. S druge strane, dodaje, izostanak investicija i novih radnih mjesta, drastično zagađenje i urušavanje infrastrukture u Pljevljima ničim se ne kompenzuje, već se Pljevljaci još više zapostavljaju, dok se i dalje od ove sredine "uzima i kapom i šakom."

"U poglavlju državnog kapitalnog budžeta koji nosi naziv „Pomoć lokalnim samoupravama u rješavanju infrastrukturnih problema“, nema niti jednog projekta za Pljevlja koji bi se finansirao državnim novcem. Pljevlja nikada nisu bila gore tretirana i nikada manje državnih sredstava nije planirano za realizaciju projekata u Pljevljima kao u predlogu budžeta Crne Gore za 2018. godinu, i pored toga što lokalnu vlast drži DPS sa satelitima. Samo ovo je dovoljan razlog da Pljevljaci snažno podrže inicijativu Demokratskog fronta da se čitava opozicija ujedini i zajednički organizuje proteste za prve regularne izbore u Crnoj Gori koji bi zasigurno doveli do pada ove vlasti. Za sve Pljevljake i opstanak Pljevalja posebno je važno da se na predstojećim izborima pošalje snažna poruka nezadovoljstva i otpora ovakvoj sramnoj politici diskriminacije i zapostavljanja Pljevalja, koju već godinama, i u sve većoj mjeri, sprovodi državna vlast na čelu sa DPS-om," zaključuje Bojović.

Preporučujemo za Vas