Crna Gora ispunjava uslove za održanje bezviznog režima

Komesar Avramopulos je rekao da je EK posvećena očuvanju režima putovanja bez viza, ali i da "njegovo ostvarenje sa sobom nosi odgovornosti za građane i nadležna tijela“
66 pregleda 1 komentar(a)
pasoš, francuska, Foto: Shutterstock
pasoš, francuska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2017. 12:08h

Crnogorske vlasti treba da nastave efikasnu primjenu sporazuma o readmisiji sa Evropskom unijom (EU) i da pokazuju rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručio je evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos.

Evropska komisija (EK) je usvojila prvi izvještaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope.

U izvještaju se konstatuje da Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Makedonija, Crna Gora, Srbija, Moldavija, Gruzija i Ukrajina nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Avramopulos je rekao da je EK posvećena očuvanju režima putovanja bez viza za državljane Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva.

„Međutim, njegovo ostvarenje sa sobom nosi odgovornosti za građane i nadležna tijela“, naveo je Avramopulos.

On je pozdravio napore koje Crna Gora ulaže kako bi osigurala održivost postignutog napretka i konkretne rezultate reformi.

Prema riječima Avramopulosa, više napora neophodno je da se održi napredak, posebno na smanjenju nelegalnih migracije i u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

“Crnogorske vlasti treba da nastave efikasnu primjenu sporazuma o readmisiji sa EU, pojačaju informativne kampanje koje se tiču obaveza i uslova za očuvanje režima putovanja bez viza, i nastave da pokazuju rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručio je Avramopulos.

Kako je saopštila Delegacija EU u Crnoj Gori, redovni izvještaji dio su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica ili EK mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Izvještaj, koji zamjenjuje dokument koji je o primjeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine, EK će predstaviti Evropskom parlamentu i Savjetu naredne. godine.

U dokumentu se navodi da su građani Crne Gore, Srbije i Makedonije bezvizni režim dobili u decembru 2009, dok građani Albanije i BiH mogu bez viza da putuju u prostor Šengena od 2010. godine.

Za Moldaviju bezvizni režim je stupio na snagu 2014. godine, a za Gruziju i Ukrajinu ove godine.

Bonus video: