u okviru inicijative Akcije za ljudska prava

Uputstva o zaštiti dječijih prava i od nasilja kroz stripove

"Svrha naših stripova je da obavijeste djecu kome i na koji način mogu da se obrate i kakvu vrstu pomoći mogu da očekuju. Stripovi ih upućuju na školsko osoblje, socijalne radnike, policiju, sudove i državna tužilaštva kao izvore podrške"

3910 pregleda 0 komentar(a)
Logo HRA, Foto: HRA
Logo HRA, Foto: HRA

Uputstva za djecu o tome kako da zaštite svoja prava u postupku razvoda roditelja, i kako da se zaštite od nasilja u porodici i na internetu, od danas će biti dostupna u obliku tri stripa nastala u okviru inicijative Akcije za ljudska prava (HRA).

Kako su saopštili iz HRA, radi se o tri zanimljive priče koje djecu upoznaju sa odgovarajućim rješenjima u situacijama koje za njih i njihove prijatelje mogu biti veoma stresne. Oni vjeruju da će stripovi doprinijeti da djeca razumiju svoja prava i da će ih motivisati da pomognu sebi i drugima.

"Na osnovu razgovora sa socijalnim radnicima i školskim psiholozima zaključili smo da se djeca često nalaze u situacijama razvoda roditelja, alkoholizma i nasilja u porodici i da su žrtve objavljivanja neželjenih sadržaja na internetu. Svrha naših stripova je da obavijeste djecu kome i na koji način mogu da se obrate i kakvu vrstu pomoći mogu da očekuju. Stripovi ih upućuju na školsko osoblje, socijalne radnike, policiju, sudove i državna tužilaštva kao izvore podrške", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Kazali su da su scenario napisali profesori književnosti Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić u saradnji sa timom Akcije za ljudska prava i UNICEF-a, a dragocjene savjete su pružili Marica Stijepović, supervizorka u Službi za djecu i mlade u Centru za socijalni rad Podgorica, Aida Perović Ivanović iz NVO Prima, koja je organizovala i dječju fokus grupu, Tamara Milić, savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Crne Gore, Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centra za ženska prava i Dijana Popović Gavranović, načelnica Stručne službe u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Korisne sugestije su, kako saopštavaju, dobili i od Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala i Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama Uprave policije.

Ilustratori stripa su Ilija Nikčević i studio Bad Brain iz Nikšića.

Podršku inicijativi su im dali i Vrhovni sud, Vrhovno državno tužilaštvo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Zavod za školstvo i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman.

Stripovi su dostupni na crnogorskom i albanskom jeziku na web stranici www.hraction.org, a biće dostupni i na internet stranicama mnogih škola u Crnoj Gori.

"Prvo štampano izdanje smo dostavili psihološko-pedagoškim službama u školama, nastavnicima Građanskog vaspitanja, centrima za socijalni rad, državnim tužilaštvima, sudovima i Ombudsmanu, domovima zdravlja i nevladinim organizacijama koje rade sa djecom", kazali su iz HRA.

Stripovi su izrađeni u okviru Regionalne inicijative "Jednak pristup djece pravdi" koja se sprovodi u Crnoj Gori i Albaniji uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške, a čiji je cilj stvaranje uslova za primjenu standarda koji se odnose na pravosuđe po mjeri djeteta i pristupa djece pravdi, koje uzimaju u obzir mišljenje djeteta i vode računa o njegovom najboljem interesu.

Animacija posvećena stripovima se nalazi OVDJE

Stripove u elektronskoj verziji možete preuzeti OVDJE ili na sajtu HRA

Za više informacija možete kontaktirati NVO Akcija za ljudska prava na brojeve telefona: 020/232 348 i 020/232 358 ili na e-mejl: hra@t-com.me

Preporučujemo za Vas