Bošnjak i Medoks: Potrebno veće učešće žena na mjestima odlučivanja

Bošnjak je istakla činjenicu da u ovom sazivu Skupštine Crne Gore, nažalost imamo manju zastupljenost žena, nego što je to bio slučaj na kraju prethodnog saziva

10293 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak upoznala je britansku ambasadorku u Crnoj Karen Medoks sa inicijativom o formiranju ženskog kluba, koji bi činile sve poslanice Skupštine Crne Gore u cilju jačanja uloge žena u političkom životu i većoj vidljivosti žena u društvu, saošteno je iz Skupštine Crne Gore.

Ona se danas sa danas sastala sa britanskom ambasadorkom kako bi razgovarale o predlogu za formiranje nadstranačkog ženskog kluba u Skupštini Crne Gore.

Ona je istakla činjenicu da u ovom sazivu Skupštine Crne Gore, nažalost imamo manju zastupljenost žena, nego što je to bio slučaj na kraju prethodnog saziva.

"Bošnjak je upoznala ambasadorku Medoks da je kao prva potpredsjednica Skupštine Crne Gore od uvođenja višestranačja, iskoristila poziciju i inicirala promjene Poslovnika da najmanje jedno potpredsjedničko mjesto bude rezervisano za manje zastupljeni pol, kao i da se prilikom izbora skupštinskih odbora i delegacija vodi računa o rodnoj izbalansiranosti, što je i usvojeno", navodi se u saopštenju

U saopštenju se dodaje da se Bošnjak osvrnula na teme i aktivnosti koje bi bile u sferi interesovanja i djelovanja ženskog kluba među kojima su veće učešće žena na mjestima odlučivanja, formiranje alimentacionog fonda, kreiranje baze podataka o samohranim roditeljima, borba protiv rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici, ekonomsko osnaživanje žena, preventivna zdravstvena zaštita za žena posebno onih iz ruralnih područja i čitav niz aktivnosti koji će doprinijeti osnaživanju žena.

Ona je istakla zabrinjavajuću činjenicu da je u vrijeme pandemije koronavirusa preko 7.000 žena ostalo bez posla i da se posebna pažnja mora posvetiti podršci ženama u preduzetništvu kako bi se one lakše vratile na tržište rada.

"Sve ove teme nemaju i ne smiju imati partijski predznak, već trebaju da nas spajaju i vode zajedničkom cilju", rekla je Bošnjak.

Ambasadorka Medoks je izrazila podršku ovoj inicijativi u ime Britanske ambasade Podgorica i u svoje lično ime.

U saopštenju se navodi da je Medoks istakla da je za Ujedinjeno Kraljevstvo rodna ravnopravnost izuzetno važna, te da su osnaživanje uloge žena u politici i preduzetništvu, kao i borba protiv rodno-zasnovanog nasilja njeni prioriteti.

Ona je najavila niz programa koje Britanska ambasada Podgorica priprema za podsticanje rodne ravnopravnosti i izrazila želju da na tom polju uspostavi jaku saradnju sa Skupštinom Crne Gore uz pomoć potpredsjednice Bošnjak.

Ona je informisala potpredsjednicu Bošnjak i da policija iz Ujedinjenog Kraljevstva već sarađuje sa crnogorskom Upravom Policije na kreiranju nacionalne policijske baze podataka, koja bi uz druge zločine, uključila i počionioce i žrtve rodno zasnovanog nasilja.

"Sagovornice su se usaglasile da zastupljenost žena u političkim procesima u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou i da je potrebno da svi činioci društvenih procesa zajednički rade na tome da se glas žena jače čuje kako u Skupštini Crne Gore tako i kompletnoj zajednici", zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Bonus video: