Perović da pita Đukanovića za put u Dubai

Bivše rukovodstvo Agencije za sprečavanje korupcije odbilo inicijativu MANS-a, pravdajući se da propisi ne mogu imati povratno dejstvo s obzirom na to da je predsjednik o trošku predsjednika Atlas grupe navodno putovao 2010. Upravni sud smatra da ovi argumenti nijesu valjani

68620 pregleda 340 reakcija 35 komentar(a)
Put u Dubai kao poklon: Đukanović, Foto: Savo Prelević
Put u Dubai kao poklon: Đukanović, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije mora donijeti novu, zakonitu odluku u vezi sa zahtjevom Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da se preispita da li predsjednik Milo Đukanović 2011. prekršio propise jer nje prijavio navodno poklon od skoro 30.000 eura - put i boravak u Dubaiju.

To je presudom nedavno naložio Upravni sud Crne Gore.

MANS je još početko 2019. to tražio od Agencije i tadašnjeg direktora Sretena Radonjića, ali je njihova inicijativa odbijena jer se navodni put, o kojem je tada javnost izvijestio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, dogodio prije nego je Agencija osnovana.

„Naime, Agencija za sprečavanje korupcije, kao samostalno i nezavisno tijelo, koju je osnovala Skupština Crne Gore, počela je sa radom 1. januara 2016, a od kada se i primjenjuje Zakon o sprečavanju korupcije. Članom 147 Ustava Crne Gore propisano je da zakon i drugi propis ne može imati povratno dejstvo, pa se shodno navedenom Zakon o sprečavanju korupcije ne može primjenjivati na pravne situacije, odnose i obaveze koji su nastali prije njegovog stupanja na snagu“, navodi se u tadašnjem rješenju o odbijanju zahtjeva MANS-a, koje je potpisao Radonjićev tadašnji pomoćnik Savo Milašinović.

Upravni sud, pak, cijeni drugačije, zbog čega je i naložio Agenciji, na čijem je čelu sada Jelena Perović, da donese novu odluku.

„Činjenica je da je Zakon o sprečavanju korupcije objavljen u Sl.listu CG, br53/14 od 19.12.2014, sa početkom primjene 1.1.2016. i da je, na osnovu tog zakona, osnovana Agencija za sprečavanje korupcije, kao nezavisna državna institucija, koja je preuzela nadležnost Komisije za sprečavanje sukoba interesa i Uprave za antikorupcijsku inicijativu... Odredbom člana 114 ovog zakona propisano je da će se postupci koji su započeti pred nadležnim organima za rješavanje o sukobu interesa, a u kojima nije donijeta odluka do dana početka primjene ovog zakona, okončati po odredbama zakona koji su važili u vrijeme pokretanja postupaka. U konkretnom slučaju, zahtjev je podnijet dana 7. 2. 2019. i taj postupak se, saglasno opštem načelu procesnog prava, vodi po zakonu koji je važio u to vrijeme, ako prelaznim odredbama Zakona nije drugačije propisano, konkretno na predmetni postupak se primjenjuju procesna pravila Zakona o sprečavanju korupcije... Uvažavajući stav Vrhovnog suda..., ovaj sud nalazi da se činjenica da li je javni funkcioner povrijedio obavezu da u godišnjem izvještaju o prihodima i imovini za 2011. navede potpune podatke, treba cijeniti prema zakonu koji je važio u vrijeme kada je ta povreda, prema navodima zahtjeva, nastala...“, navodi se u presudi Upravnog suda.

Perović
Perović foto: Savo Prelević

Iz MANS-a su „Vijestima“ potvrdili da im je prošle sedmice stigla presuda Upravnog suda:

„Upravni sud je prethodne sedmice donio još jednu odluku Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kojom se definitivno osporava praksa koju je uspostavio prethodni direktor te institucije Sreten Radonjić. Kao što je poznato, Radonjić je odbijao da postupa po sumnjama na nezakonito bogaćenje koje se odnose na period prije uspostavljanja tog tijela, iako je ono bilo pravni nasljednik bivše Komisije za sprečavanje sukoba interesa“, navode iz MANS-a. Ponavljaju da se presudom osporava postupanje ASK po inicijativi koja se odnosila na sumnju da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u svom imovinskom kartonu koji se odnosio na 2010, nije prijavio poklon - putovanje u Dubai čije troškove je u iznosu od blizu 30 hiljada eura finansirao biznismen Duško Knežević.

„Upravni sud je potvrdio nadležnost ASK za postupanje u ovom slučaju i naložio toj instituciji da donese novo, na zakonu zasnovano rješenje. U tom smislu, biće zanimljivo postupanje nove direktorice ASK, Jelene Perović, te da li će ta institucija promijeniti praksu pod novom upravom. Upravni sud je još krajem oktobra prošle godine donio još jednu presudu koja se odnosila na Đukanovićevog saputnika na putu za Dubai, Branimira Gvozdenovića, i naložila ASKu da donese novo rješenje. Tri mjeseca nakon toga, nova odluka nije donijeta, niti nova uprava ASK-a nema odgovor na pitanje zašto ni Gvozdenović nije prijavio plaćeni put u Emirate kao poklon Duška Kneževića“, navode iz MANS-a.

Poručuju i da sve navedeno ostavlja malo prostora za optimizam da će ASK „konačno početi da radi svoj posao koji bi za rezultat imao održive rezultate u borbi protiv korupcije i nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera“. „Za to će biti potrebne kadrovske promjene i u ovoj instituciji i kadar koji će biti efikasniji i manje podložan uticaju političkih partija i visokih javnih i partijskih funkcionera“, zaključuju iz te NVO.

Bonus video: