Katnić da provjeri zloupotrebe rektora Nikolića

„Vijesti“ su ranije objavile da je Osnovni sud u Podgorici prije više od 17 mjeseci poništio odluku UCG kojom je u akademsko zvanje na Biotehničkom fakultetu izabrana Šebek, jer nije ispunjavala uslove, za razliku od drugog kandidata - Dušana Bugarina

2661 pregleda 4 komentar(a)
Neobaviještenost ili zloupotreba službenog položaja: Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović
Neobaviještenost ili zloupotreba službenog položaja: Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović

Bivši predavač na Biotehničkom fakultetu Dušan Bugarin podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv rektora Univerziteta Crne Gore Danila Nikolića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Bugarin u prijavi, u koju su „Vijesti“ imale uvid, navodi da je Nikolić „iskorišćavanjem službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti pribavio protivpravni korist dr Gordani Šebek“.

„Vijesti“ su ranije objavile da je Osnovni sud u Podgorici prije više od 17 mjeseci poništio odluku UCG kojom je u akademsko zvanje na Biotehničkom fakultetu izabrana Šebek, jer nije ispunjavala uslove, za razliku od drugog kandidata - Dušana Bugarina.

Zbog toga je nedavno i Centar za građansko obrazovanje podnio Upravnom odboru UCG inicijativu za pokretanje postupka za razrješenje rektora Nikolića.

„Tuženi je bio obavezan da u roku od 30 dana od pravosnažnosti ove presude, izvrši ponovni izor između prijavljenih kandidata po konkursu od 21. 6. 2014, a koju sudsku odluku nije izvršio i nije zakazivao sjednicu Senata UCG, koja bi na dnevnom redu imala izvršenje sudske odluke, već je i pored toga omogućio da Senat UCG izabere Šebek u zvanje redovnog profesora, iako je u trenutku izbora u više zvanje, već bila poništena odluka o izboru u vanrednog profesora, čime je pribavio korist Gordani Šebek u iznosu od preko 3.000 eura, po osnovu nezakonito ostvarenih zarada, u kom iznosu je nanio štetu UCG, te na taj način teže povrijedio pravo na rad Dušanu Bugarinu, pri čemu je bio svjestan svog djela i htio njegovo izvršenje, znajući da je njegovo djelo protivpravno“, stoji u krivičnoj prijavi Bugarina.

Iz Rektorata su ranije saopštili da je uprava UCG, na čelu sa Nikolićem, o pravosnažnoj presudi nedavno obaviještena, i to nakon što je Bugarin uputio dopis Senatu ustanove.

„Nakon tog obavještenja, rektor je zakazao sjednicu Senata UCG koja je održana 21. januara. Senat je donio odluku da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata po konkursu objavljenom iz 2014, tako da Biotehnički fakultet prvo predloži novu recenzentsku komisiju, nakon čega će se sprovesti procedura prema pravilima i mjerilima koja su tada važila. Zbog evidentnog administrativnog propusta rektor je pokrenuo disciplinski postupak protiv odgovornih lica u Rektoratu UCG“, kazali su tada iz Rektorata.

Podsjetili su da se radi o predmetu iz prethodnog vremena, kada je tadašnji saziv Senata, odlučujući po konkursu, onio odluku 28. maja 2015, kojom je Gordana Šebek, kao jedan od kandidata, izabrana u zvanje vanredni profesor.

ASK da provjeri ima li ugrožavanja javnog interesa

Centar za građansko obrazovanje podnio je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije za ugrožavanje javnog interesa pri zapošljavanju na UCG, a u vezi sa slučajem Dušana Bugarina. Nedavno su direktorici Agencije Jeleni Perović uputili i urgenciju.

“Podsjećamo, odgovorno lice u navedenom organu, rektor Danilo Nikolić, učinio je povredu ljudskih prava nanio materijalnu i nematerijalnu štetu po državu, odnosno po pravno lice UCG, fizičko lice Dušana Bugarina, ali i napravio radnju koja ima za cilj da se za takvu povredu diskriminacije ne sazna. Preciznije, CGO cijeni da je ugrožen javni interes na UCG, jer rektor nije postupio po zakonu i nije u roku izvršio sudsku presudu P.br.629/18-15...”, stoji u urgeniciji, dostavljenoj Agenciji za sprečavanje korupcije.

Bonus video: