Za rekonstrukciju javne rasvjete u Glavnom gradu 5,2 miliona eura

Prema tenderskoj dokumentaciji, izvršiće se zamjena 11.050 zastarjelih svjetiljki u prigradskim i seoskim djelovima grada, kao i nabavka i montaža LED svjetiljki na stubu i električno povezivanje na mrežu javne rasvjete
84 pregleda 0 komentar(a)
rasvjeta, Foto: Podgorica.me
rasvjeta, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 21.12.2017. 08:48h

Gradsko preduzeće Komunalne usluge raspisalo je tender za rekonstrukciju javne rasvjete (nabavka i ugradnja LED svjetiljki) na području Glavnog grada Podgorica i opština u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi – FAZA I Prigradska naselja i sela.

Prema tenderskoj dokumentaciji, izvršiće se zamjena 11.050 zastarjelih svjetiljki u prigradskim i seoskim djelovima grada, kao i nabavka i montaža LED svjetiljki na stubu i električno povezivanje na mrežu javne rasvjete, za šta će Glavni grad izdvojiti sredstva u iznosu 5.200.000 eura.

Ponude se predaju do 12. februara 2018. godine, a prema tenderskoj dokumentaciji izvođač je dužan da završi radove u roku od 180 kalendarskih dana od dana zaključivanja ugovora.

"Postojeće svjetiljke su uglavnom zastarjele konstrukcije, koje će nakon rekonstrukcije biti u većini prepravljene za rad sa natrijumovim sijalicama visokog pritiska. Nakon pojave LED tehnologije vršeni su brojni ogledni PILOT projekti, pa je u 2016. godine donesen zaključak da se LED tehnologija može zvanično koristiti u javnoj rasvjeti na području Glavnog grada Podgorice i ažurirane Tehničke preporuke za projektovanje, izvođenje i održavanje javne rasvjete na teritoriji Podgorice", saopšteno je iz Glavnog grada.

Dodaju da je rekonstruisanjem u fazi I Prigradska naselja i sela, sistema javne rasvjete predviđeno smanjenje pogonskih troškova, koji se odnose na troškove električne energije i troškove održavanja, a da se poboljšaju svjetlosni uslovi na dijelu koji se rekonstruiše.

"Ušteda u električnoj energiji će se postići na način što će početna snaga sistema koja iznosi oko 1550,6 kW (računajući gubitke) smanjiti na snagu koja ne smije biti veća od 360 kW. Dodatno, potrebno je da nove svjetiljke imaju programabilni sistem dimovanja (osim za svijetlotehničku klasu M6) kojim se omogućavaju dodatne uštede. Troškovi održavanja novog sistema će biti manji zbog eleminisanja zahtjeva za održavanjem LED svjetiljki koje će biti u garantnom roku od minimalno 10 godina, i odnosiće se na preostali dio sistema (stubovi, kablovi, osigurači, uklopni časovnici, kontaktori i dr.)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: