poručeno sa sastanka nje i ambasadorke ozan

Injac: Sa Turskom intezivirati saradnju u oblasti odbrambene industrije

"Ambasadorka Ozan je istakla rezultate koje je Crna Gora ostvarila u evropskim integracijama, naglasivši da će Republika Turska ostati posvećena intenzivnoj saradnji dvije zemlje u svim oblastima od obostranog interesa"

5627 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministartsvo odbrane
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministartsvo odbrane

Ministarka odbrane Olivera Injac istakla je danas na sastanku sa ambasadorkom Turske značaj intenziviranja saradnje dvije zemlje u oblasti odbrambene industrije, imajući u vidu da se Crna Gora opredijelila za kontinuirano ulaganje u sistem odbrane, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga i adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Injac se sastala se sa ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, kao i novoimenovanim izaslanikom odbrane Republike Turske za Crnu Goru, pukovnikom Muhamedom Kablajem, koji je ujedno boravio i u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

Injac je, kako se navodi, izrazila zadovoljstvo susretom i dugogodišnjom uspješnom saradnjom između ministarstava odbrane i oružanih snaga Republike Turske i Crne Gore, koji su dodatno intenzivirani nakon prijema naše zemlje u NATO.

"Ambasadorka Ozan je istakla rezultate koje je Crna Gora ostvarila u evropskim integracijama, naglasivši da će Republika Turska ostati posvećena intenzivnoj saradnji dvije zemlje u svim oblastima od obostranog interesa", navodi se u saopštenju ministarstva.

Iz ministarstva dodaju da je pukovnik Kablaj istakao rezultate koje je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane, naglasivši da se naša zemlja dokazala kao pouzdan evroatlantski saveznik.

Kablaj je kazao da je Turska posvećena jačanju prijateljskih veza i unaprjeđenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, te da je Republika Turska spremna za razmatranje novih modaliteta za jačanje ovih odnosa.

"Generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić se zahvalio i na donaciji medicinske opreme koju je, u aprilu 2020. godine, Turska uputila u vidu pomoći Crnoj Gori u borbi sa epidemijom COVID-19, naglasivši da je ova, kao i prethodne donacije, iskaz solidarnosti i prijateljske podrške koju Turska pruža Crnoj Gori", kazali su iz ministarstva.

Pukovnik Kablaj je u odvojenim susretima razgovarao i sa v.d. generalnim direktorom Direktorata za logistiku ppuk Veljkom Mališićem, v.d. generalnom direktoricom Direktorata za upravljanje ljudskim resursima, kadrovska i statusna pitanja, Vesnom Mijović, načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, kao i načelnicom Direkcije za međunarodnu saradnju, Žanom Špadijer.

Preporučujemo za Vas