Radulović sa ambasadorom Irana: Unaprijediti robnu saradnju kroz valorizaciju Luke Bar

Radulović je ukazao da postoji znatan prostor za unapređenje bilateralne saradnje kroz dinamizaciju aktivnosti u oblasti energetike, turizma, saobraćaja, te nauke i kulture, kao mosta saradnje za odnose dvije države

4758 pregleda 2 komentar(a)
Ambasador Irana i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ambasador Irana i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ambasador Islamske Republike Iran u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi, Rašid Hasan Pur Baie saglasili su se na današnjem sastanku o neophodnosti unapređenja robne razmjene između država, kao i mogućnostima za valorizaciju Luke Bar u tom kontekstu, imajući u vidu njen povoljan geografski položaj, saopšteno je iz tog ministarstva.

Kako se u saopštenju navodi, Radulović je izrazio zadovoljstvo odnosima između dvije zemlje, koje karakteriše dobra i otvorena komunikacija na institucionalnom nivou.

On je ukazao da postoji znatan prostor za unapređenje bilateralne saradnje kroz dinamizaciju aktivnosti u oblasti energetike, turizma, saobraćaja, te nauke i kulture, kao mosta saradnje za odnose dvije države.

Radulović je informisao sagovornika o ključnim vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore u kojem članstvo u EU ostaje prioritet. Takođe, ukazao je na značaj sprovođenja Iranskog nuklearnog sporazuma, duboko vjerujući da je „diplomatija uvijek najbolji odgovor, budući da je navedeni Sporazum pitanje globalne bezbjednosti“.

"Ambasador Pur Baie je istakao da je IR Iran spremna da aktivnije djeluje u cilju snaženja međudržavne saradnje. U tom pogledu, saglasio se sa ministrom Radulovićem u konstataciji da dvije države dijele značajne potencijale za dalje intenziviranje kontakata, posebno u pogledu ekonomije i kulture. Baie je izrazio uvjerenje da bi se jačanjem ugovorne baze i organizovanjem bilateralnih posjeta mogao ostvariti značajan napredak u odnosima. On je takođe pozdravio podršku Crne Gore na multilateralnom nivou, posebno u okviru sistema kolektivne bezbjednosti", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: