Miljanić: Niko neće biti pošteđen odgovornosti zbog incidenata u Nikšiću

Sociolog Andrija Đukanović u izjavi za RSE navodi da tenzije i incidenti pred izbore u Nikšiću potvrđuju da referendumske podjele u Crnoj Gori nikad nisu prevaziđene

31788 pregleda 212 reakcija 22 komentar(a)
Miljanić, Foto: Savo Prelević
Miljanić, Foto: Savo Prelević

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić kaže da je nasilje pred lokalne izbore u Nikšiću neprihvatljivo sa bilo koje strane da dolazi i poručuje da će MUP reagovati na svaku pojavu tenzija koje bi mogle da dovedu do ugrožavanja bezbjednost građana i regularnosti izbora koji su zakazani za 14.mart.

“Preduzećemo sve neophodne mjere da izborni proces protekne u skladu sa zakonom i oko toga nema bilo kakve dileme. Neće biti pošteđen od odgovornosti ni jedan pojedinac ili grupa koji bi pomislili da mogu da ugroze izbore i izazovu bilo kakve netrpeljivosti. Spriječićemo ih sa bilo koje strane da dolaze”, kazao je Miljanić za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentarišući seriju incidenata koji su se dogodili proteklog vikenda u Nikšiću.

Zbog incidenata i ombudsman u Nikšiću

Turbulencije i podizanje tenzija, pogotovo na etničkom planu, neće donijeti ništa dobro Crnoj Gori i ako se ne smire mogu odvesti u anarhiju, poručio je za RSE zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, koji je, zbog više napada u Nikšiću, motivisanih nacionalističkim podjelama, posjetio taj grad.

„ Stičem utisak da je politička emancipacija građane pretvorila u osobe koje to shvataju kao pravo da promovišu sopstveno samovlašće. To ni u kom slučaju ne može da bude dobro jer onda iz tranzicije vlasti ulazimo u anarhiju“, kaže Bjeković za RSE i dodaje da je u Crnoj Gori otpor nasilju slaba tačka.

Siniša Bjeković
foto: Savo Prelević

Prema njegovim riječima, događaji posljednjih dana ne doprinose stabilizaciji prilika, kako u Nikšiću, tako ni u Crnoj Gori.

Sociolog Andrija Đukanović u izjavi za RSE navodi da tenzije i incidenti pred izbore u Nikšiću potvrđuju da referendumske podjele u Crnoj Gori nikad nisu prevaziđene.

„Nikad se istinski te dvije strane (Srbi i Crnogorci) nisu pomirile. Raspirivanje nacionalizma nikome ne ide na ruku. Možda će donijeti trenutnu korist pred izbore ali će proizvesti trajnu štetu cijelom društvu kojem ne da da ide naprijed jer se sva energija troši na rješavanje nacionalnih pitanja, dok je ekonomija u zapećku“, ocjenjuje Đukanović.

Andrija Đukanović
foto: Printscreen YouTube

Kaže da je očekivano podizanje tenzija uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

„Bore se dvije struje za prevlast. Jedni da opstanu i da se vrate, da povrate samopouzdanje, a drugi da potvrde svoju pobjedu “, navodi Đukanović ističući da ne vidi političku snagu koja bi mogla da društvo izvuče iz ponavljanja istih grešaka.

„Ovo što se dešava sigurno ne odgovara „običnom“ građaninu iako je i on uvučen u sukob i nažalost rado učestvuje u njemu. Nesvjestan manipulacije i ludila u koji se uvlači. Iza ovih sukoba stoje veći interesi (finansijski prije svih) pojedinaca i grupa koji neće donijeti dobro svima“, ukazuje Đukanović.

Bonus video: