poručio da se kontinuitet mora ostvariti

Čađenović: Bilo kakav prekid u radu tužilaca bi bio katastrofalan potez

Specijalni tužilac kazao da u SDT-u postoji više od 60 optužnica protiv lica koja su okrivljena za krivična djela organizovanog kriminala

26631 pregleda 718 reakcija 101 komentar(a)
Čađenović, Foto: Boris Pejović
Čađenović, Foto: Boris Pejović

Specijalni tužilac Saša Čađenović smatra da bi prestankom mandata svim specijalnim tužiocima, usljed ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva, mogao nastati vakuum, u kojem Crna Gora ne bi imala nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala.

Komentarišući inicijativu za izmjenu tužilačkih zakona, prema kojim bi se ukinuo SDT, a formiralo Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Čađenović je za TVCG rekao da bi bilo kakav prekid u radu tužilaca bio katastrofalan potez.

"Nijesam imao prilike da vidim taj predlog zakona, ali medijske najave koje govore o tome da će prestati mandat svim specijalnim tužiocima meni ukazuje da bi eventualno u tom nekom procesu mogao nastati vakuum, gdje nećemo imati nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Bilo kakav prekid u radu tužilaca ili policije, u čijoj je nadležnosti borba protiv organizovanog kriminala, po mom sudu bio bi katastrofalan potez", rekao je Čađenović, kako prenosi Portal RTCG.

Povezani članci

03. Februar 2021.

Katnić ide u neraspoređene

Podsjeća da organizovani kriminal koristi svaki momenat da završi svoj posao.

"Kontinuitet u radu se mora ostvariti. Nijesam gledao predlog zakona, ali najgora varijanta bi bila da se napravi diskontinuitet, odnosno prekid u radu, gdje bi stala suđenja, postupci koji su u fazi istrage, rad na predmetima, realizovanje akcije koje bi spriječile djelovanje kriminalnih organizacija", rekao je on.

Čađenović je saopštio da je Specijalno državno tužilaštvo podiglo više od 60 optužnica protiv više desetina ili stotina osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije. Glavna poluga kojom se treba boriti protiv organizovanog kriminala je, kaže on, uskraćivanje novčanih sredstava koje oni koriste za svoje djelovanje, finansijske istrage, oduzimanje imovine...

Govoreći o nedavnoj akciji sprovedenoj na teritoriji Crne Gore, Čađenović podsjeća da je tim povodom spriječeno više likvidacija - da se dvije osobe liše života u Tivtu, a jedno u Podgorici.

"Nekoliko dana ranije spriječena je likvidacija jedne osobe u Podgorici uz upotrebu eksploziva velike moći, a nakon toga trebalo je da bude likvidirana još jedna osoba u Baru", rekao je Čađenović.

Kazao je da u SDT-u postoji više od 60 optužnica protiv lica koja su okrivljena za krivična djela organizovanog kriminala.

"Ima više kriminalnih organizacija, podignuto je više od 60 optužnica, protiv više desetina ili stotina lica zbog stvaranja kriminalne organizacije", kazao je on.

Nedavne akcije u kojima su zaplijenjeni narkotici dobar su rad tužilaštva i policije, smatra Čađenović, navodeći da rezultati ne mogu izmaći kad se dobro radi.

Navodi da je sprečavanje izvršavanja krivičnog djela protiv života i tijela prioritet: "Glavna poluga kojom se treba boriti protiv organizovanog kriminala uskraćivanje novčanih sredstava koje oni koriste za svoje djelovanje, te finansijske istrage, oduzimanje imovine"...

Govoreći o saradnji policije i tužilaštva, Čađenović je rekao da je ona veoma dobra, što pokazuje nekoliko akcije koje su sprovedene, a odnose se na suzbijanje trgovine narkoticima i sprečavanja lišenja života više osoba u Tivtu, Baru i Podgorici.

Preporučujemo za Vas