Sajt za digitalnu transformaciju zdravstvenih sistema

sajt je dio aktivnosti uoči internacionalne konferencije Budućnost zdravlja i zdravstvenih sistema koju organizuje Komitet za zdravlje Američke privredne komore

1797 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AmCham
Foto: AmCham

Komitet za zdravlje Američke privredne komore (AmCham) pokrenuo je sajt posvećen digitalnoj transformaciji zdravstvenih sistema i značaju dostupnosti inovativnih tehnologija u medicini, uključujući i AmCham Digital ljekove.

Kako su naveli iz AmCham-a, sajt je dio aktivnosti uoči internacionalne konferencije Budućnost zdravlja i zdravstvenih sistema koju organizuje Komitet.

Prema njihovim riječima, korisnici će imati priliku da odslušaju ekskluzivne edukativne snimke internacionalnih stručnjaka i predavača iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

“Teme portala i konferencije su u skladu sa smjernicama Evropske komisije u Programu rada za 2020. i 2021. i važnim dokumentima: Evropskim planom za borbu protiv raka, Evropskom strategijom za podatke (i konkretno zdravstvenim podacima) i Farmaceutskom strategijom za Evropu”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik AmCham Komiteta za zdravlje, Miloš Ičević, kazao se tokom pandemije je povećana primjena digitalnih alata u zdravstvu.

“U srcu digitalne transformacije su i inovativne tehnologije i ljudi. Digitalnim tehnologijama ne možemo i ne treba u potpunosti zamijeniti tradicionalne usluge, ali možemo učiniti da budu dostupnije i preciznije, a odnos pacijent-ljekar još personalizovaniji”, poručio je Ičević.

On je dodao da je brzina usvajanja možda i ključna, kada je riječ o inovativnim tehnologijama.

“I ne smijemo dozvoliti da budemo u zaostatku sa naprednijim svijetom, jer bi u jednom trenutku taj jaz mogao biti toliko veliki da je nesavladiv, što se dešava nekim zemljama”, istakao je Ičević.

Izvršni direktor AmCham-a Marko Miročević kazao je da je digitalna transformacija je jedan od ključnih prioriteta AmCham-a.

“I u tom kontekstu, kroz rad naših komiteta, kreiramo aktivnosti koje treba da uspješno povežu privatni i javni sektor, te pomognu donosiocima odluka u stvaranju digitalnog i efikasnog zdravstvenog ekosistema”, istakao je Miročević.

Iz AmCham-a su naveli da je Crna Gora ranije ostvarila napredak na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, koji se oslanja na unapređenju elektronskih servisa, i dostupnosti ljekova u oblasti hroničnih bolesti i onkologije.

“Proces digitalne transformacije i digitalnog zdravlja predstavlja jedinstven način za ostvarivanje univerzalne zdravstvene zaštite”, kaže se u saopštenju.

Iz Am Cham-a su poručili da personalizovana zdravstvena zaštita koja anticipira potrebe pacijenata zahtijeva dobru povezanost i komunikaciju i zbog toga je važno digitalno redizajnirati zdravstvene sisteme.

Oni su istakli da je pandemija COVID-19 povećala potrebu za digitalizacijom kako bi se smanjila potreba za ličnim kontaktom i poboljšali zdravstveni ishodi pravilnom upotrebom digitalnih tehnologija.

AmCham Komitet za zdravlje je uradio Nacrte pozicionih dokumenata o digitalnoj transformaciji zdravstva i vrijednosti i dostupnosti inovativnih ljekova u Crnoj Gori, a koji će u što skorijem roku biti predstavljeni donosiocima odluka.

Dodaje se da je cilj ovih dokumenata da ukažu na važnost razvoja nacionalnih strategija i aktivnosti, saradnje svih sektora i disciplina da bi se prioritizovalo zdravlje kao osnova prosperiteta.

Iz AmCham Komiteta za zdravlje kazali su da žele da preuzmu taj princip i da aktivno učestvuju u procesu koji vodi ka ostvarivanju ove velike vizije.

Bonus video: