Predlažu besplatne udžbenike za sve osnovce, koštalo bi državu oko četiri miliona eura

Predlog potpisuju potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, predsjednici poslaničkih klubova Demokratskog fronta Slaven Radunović, Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović, koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar i poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović

34915 pregleda 1097 reakcija 62 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore predložili su da od sljedeće školske godine svaki učenik ima pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu.

"Bliže uslove, pravila i postupak nabavke i dodjele, kao i način korišćenja prava iz stava 1 ovog člana utvrđuje organ drzavne uprave nadležan za poslove prosvjete [u daljem tekstu: Ministarstvo] uz saglasnost Vlade," navodi se u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Predlog potpisuju potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, predsjednici poslaničkih klubova Demokratskog fronta Slaven Radunović, Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović, koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar i poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović.

U dijelu koji se tiče razloga donošenja ovog predloga navodi se da se Ustavom Crne Gore jemči pravo na školovanje pod jednakim uslovima.

"U članu 75 stav 2 Ustava propisano je da je osnovno školovanje obavezno i besplatno. Propisivanjem da je osnovno školovanje obavezno i besplatno potvrđuje se da je ono ustanovljeno ne samo u privatnom vec i u javnom interesu," navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Ustav nije odredio elemente sadržine besplatnog osnovnog školovanja. Shodno tome, zakonodavcu je ostavljena mogućnost da reguliše sadržinu ovog principa, u skladu sa Ustavom.

Za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbijediti sredstva u budžetu.

Imajući u vidu da u tekućoj školskoj godini u Crnoj Gori ima 68.506 učenika osnovnih škola, predlagači procjenju se da će primjena ovog zakona dovesti do izdataka budžeta države u visini od oko četir miliona eura.

Bonus video: