Upućeno više od 240 predstavki građana

„Građani se mogu obratiti dostavljanjem podneska poštom, na adresu Bulevar Sv. Petra Cetinjskog br. 10, 81 000 Podgorica, elektronskom porukom na adresu predstavke@skupstina.me i neposredno u Skupštini, svakim radnim danom od osam do 16 sati“, kazali su iz Skupštine

5603 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Skupštini Crne Gore je od konsituisanja novog saziva do 31. januara upućeno više od 240 predstavki građana, a do sada je odgovoreno u 95 odsto slučajeva.

Navodi se da je na sajtu Skupštine od novembra prošle godine otvorena mogućnost obraćanja parlamentu.

Iz Skupštine su kazali da je u dijelu “Građani“, pod stavkom “Predstavke”, postavljen obrazac za njihovo podnošenje, čijim je popunjavanjem olakšan taj postupak, ali i efikasnije postupanje po njima od nadležnih službi i radnih tijela parlamenta.

„Skupštini je od konsituisanja novog saziva do 31. januara upućeno više od 240 predstavki građana. Kancelarija za predstavke, u skladu sa zakonskim rokovima i principom proaktivnog djelovanja, nastoji odgovoriti na sve predstavke i do sada je od ukupnog broja to učinjeno u više od 95 odsto slučajeva“, navodi se u saopštenju.

Građani se, kako se dodaje, Skupštini obraćaju zbog neriješenih sudskih sporova u razumnom roku, neriješenih stambenih pitanja, postupaka privatizacije, problema zapošljavanja, izmjene zakona ili započinjanja zakonodavne aktivnosti, kao i zbog materijalne pomoći.

Iz Skupštine su naveli da svaki građanin ili osoba sa boravištem u državi može podnijeti predstavku.

„Kancelarija za predstavke ih razmatra, odgovara i ukoliko je to potrebno prosljeđuje nadležnim tijelima Skupštine i državnim institucijama na dalje razmatranje", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sa obzirom na to da Skupština ima kontrolnu i nadzornu funkciju, predstavke građana daju mogućnost da se otklone uočene nepravilnosti.

Navodi se da je na predstavke upućene Skupštini odgovoreno u pisanoj ili elektronskoj formi, u zavisnosti od načina na koji je zahtjev dostavljen.

„Građani se mogu obratiti dostavljanjem podneska poštom, na adresu Bulevar Sv. Petra Cetinjskog br. 10, 81 000 Podgorica, elektronskom porukom na adresu predstavke@skupstina.me i neposredno u Skupštini, svakim radnim danom od osam do 16 sati“, kazali su iz Skupštine.

Navodi se da obraćanje treba da bude jasno i obuhvati sve podatke koji su potrebni da bi se po njemu moglo postupiti i da bi se mogao pripremiti odgovor.

„Obraćanja, takođe, moraju biti u jasnoj vezi sa nadležnostima Skupštine“, dodaje se u saopštenju.

Iz Skupštine su kazali da će Kancelarija za predstavke pripremiti i dostaviti odgovor podnosiocu predstavke u roku od 15 dana, a da će, u zavisnosti od stvarne nadležnosti povodom teme obraćanja, u roku od pet dana predstavku proslijediti nadležnom radnom tijelu Skupštine radi obrade i pružanja odgovora i o tome obavijestiti podnosioca predstavke.

„Kad podnesak sadrži neki nedostatak zbog koga se po njemu ne može postupiti ili ako je podnesak nepotpun ili nerazumljiv, ovlašćeni službenik će najkasnije u roku od tri dana od prijema predstavke, kontaktirati podnosioca predstavke i poučiti ga da nedostatke otkloni“, navodi se u saopštenju.

Iz Službe Skupštine zamolili su podnosioce predstavki da uz predstavku dostave validnu adresu na koju će odgovor biti poslat.

Bonus video: