Opštinski tim: Epidemiološka situacija u Baru je zadovoljavajuća

Iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje rekli su da će zdravstvenom sistemu u Baru pružiti svu neophodnu podršku u očekivanom procesu vakcinacije stanovništva da bi se realizovao što prije

2763 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, Foto: Opština Bar
Sa sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, Foto: Opština Bar

Epidemiološka situacija u Baru, nakon eskalacije širenja infekcije krajem prošle i početkom ove godine, je zadovoljavajuća, saopšteno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Navodi se da se nakon rekordnog broja 6. januara, kada je zabilježeno 90 novoinficiranih, u posljednjih desetak dana ta cifra postepeno smanjuje.

„U iščekivanju vakcinacije i informacija od nadležnih organa u vezi sa njenim početkom, maksimalna opreznost je i dalje potrebna“, kaže se u saopštenju.

Iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje rekli su da će zdravstvenom sistemu u Baru pružiti svu neophodnu podršku u očekivanom procesu vakcinacije stanovništva da bi se realizovao što prije.

Kako se navodi, takođe će od Ministarstva zdravlja ponovo tražiti informaciju o priključenju predstavnika inspekcijskih organa sa državnog nivoa radu Opštinskog tima.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević rekao je da je i dalje potrebno ulagati maksimalne napore kako bi epidemija bila pod kontrolom.

„Da je to moguće potvrđuje i primjer Ostrosa, kada je saradnjom Opštinskog tima i Doma zdravlja u Baru formirana COVID ambulanta i kada smo brzim reagovanjem ostvarili da taj kraj barske opštine, u kojem je broj inficiranih bio gotovo 60, postane korona free“, naveo je Raičević.

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović kazao je da su u toj zdravstvenoj ustanovi, koja je regionalni COVID centar za primorje, trenutno na liječenju 62 pacijenta.

„Od kojih je 26-oro sa teškom kliničkom slikom, a sedmoro ih je u jedinici intenzivnog liječenja i životno su ugroženi“, rekao je Tomanović.

On je kazao da je u toj zdravstvenoj ustanovi od početka epidemije liječeno skoro hiljadu pacijenata, dok se u COVID ambulanti, koja radi 24 sata, dnevno pregleda preko 40 pacijenata.

Kako se navodi, od prije dvije sedmice timu ljekara COVID centra barske bolnice pomaže i jedan ljekar iz Brezovika, a od ove i ljekar iz Ulcinja.

Direktorica barskog Doma zdravlja Branka Purlija podsjetila je da je u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog povećanog broja pacijenata i ekspeditivnijeg rada izvršena reorganizacija, i da se sada pregledi obavljaju u tri COVID ambulante, u kojima rade tri ljekara i dvije sestre u svakoj smjeni, a dnevno obave i do 150 pregleda.

„Pojačan je i rad patronažne službe, angažovali smo i specijalistu pneumoftiziologije Milića Medenicu koji ordinira subotom“, kazala je Purlija.

Načelnik Komunalne policije Dejan Škerović i komandir stanice policije Predrag Bušković informisali su Tim da su koordinisanim akcijama sprovodili redovne kontrole ugostiteljskih objekata i podnijeli krivične prijave protiv pojedinih vlasnika i osoba koje su u njima boravile.

„Naplaćeno je 3,7 hiljada eura od vlasnika ugostiteljskih objekata zbog nepoštovanja propisanih zdravstvenih mjera, a naročito neodgovorni bili su vlasnici ugostiteljskih objekata u Šušanju i centru grada“, naveli su oni.

Iz Opštine Bar saopšteno je da je Opštinski Tim razmatrao i situaciju u priobalju Skadarskog jezera, gdje je tokom kišnog perioda proteklih dana zabilježen znatan porast vodostaja.

„Od utorka je nivo vode za dva do tri centimetra niži, a nadamo se da će tako biti i narednih dana. Za sada nijesmo imali značajnije materijalne štete, a nadamo se da će tako i ostati“, kazao je predsjednik mjesne zajednice (MZ) Crmnica, Tomo Ukšanović.

Predsjednik Savjeta MZ Šestani, Velija Mehović, kazao je da je u tom dijelu barskog zaleđa voda prodrla u podrum ugostiteljskog objekta u Donjim Murićima i oštetila dio plaže, dok ostali žitelji tog kraja, na sreću, nijesu imali štete.

Barska Služba zaštite i spašavanja od 8. januara, kada su dobili prvu informaciju o nivou rasta jezera, svakodnevno je na terenu i za sada, prema riječima v.d. Darka Vidakovića, nijedno domaćinstvo nije bilo ugroženo.

„Ukoliko se stanje pogorša, kao prilikom poplava ranijih godina, ugrožene porodice smjestićemo u prostorije naše službe. Osim toga, sproveli smo i sve preventivne mjere sa ciljem pomoći građanima u slučaju potrebe“, istakao je Vidaković.

On je naveo da svakodnevno komuniciraju sa kolegama iz Ulcinja, sa kojima prate situaciju na Adi Bojani.