Završeno probijanje ulaza u Đalovića pećinu

Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura, u toku i izgradnja žičare

9798 pregleda 5 komentar(a)
Zasad pristupačna samo za speleologe, Foto: Opština
Zasad pristupačna samo za speleologe, Foto: Opština

Probijanjem ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije, stvaraju se uslovi za početak najzahtjevnije faze projekta koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara.

To je saopšteno iz kabineta predsjednika opštine Bijelo Polje Petra Smolovića. “Veoma značajan dan za Bijelo Polje, za čitavu Crnu Goru jer se stvaraju uslovi za ulazak u najzahtjevniju fazu projekta Đalovića pećina. Kao što ste upoznati završen je put, završeno je elektrosnabdijevanje, završava se vizitoring centar, ali je upravo ulazak odnosno proboj ovog tunela koji ulazi u srce pećine ključan za finiširanje projekta“, saopštio je Smolović.

Projektom uređenja Đalovića pećine, kako se navodi, predviđena je montaža specijalnih staza i rasvjete, pri čemu će se maksimalno čuvati unutrašnjost pećine i prirodnog ambijenta.

“Ovo nije obična pećina, to je u svjetskim i evropskim razmjerama dar prirode i mi smo kao država Crna Gora i Opština Bijelo Polje uložili velike napore da bi došli do ove faze. Jer ovo nije jednostavan projekat i često se govori o tome da je prvi uslov za valorizaciju pećine pristupačnost, a mi vidimo koliko je uloženo da se dođe do ove faze i izgradnja puta i izgradnja žičare proboj zarušenog ulaza. Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata ne samo u turizmu, nego uopšte građevinski poduhvat u Crnoj Gori”, kazao je speleolog Željko Madžgalj.

On je podsjetio da je ideja projekta da se u svim fazama maksimalno zaštiti klisura i pećina, što će prema njegovim riječima, bez ikakve dileme, biti najbolji turistički proizvod u Crnoj Gori.

“Sve pećine da se spoje u Crnoj Gori na jednu stranu vjerovatno ne bi imale potencijal i ljepotu kao Đalovića pećina. Mi smo veoma ponosni što ćemo imati u skorijoj budućnosti čime da se pohvalimo i ovo će biti projekat koji će generisati sve ostale grane posebno turizma i ugostiteljstva”, kazao je Madžgalj.

U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko-servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici. Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafo-stanicu “Bistrica” i put Bistrica-manastir Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura

Bonus video: