Tivat: Dokazi pali u vodu, opštinari bez kazni

Kada je u pitanju broj prekršajnih naloga ova opštinska služba bilježi povećanje u naplati od oko 99 procenata
184 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.12.2017. 18:42h

Iako su Tivćani svjedoci svakodnevnog kršenja saobraćajnih propisa o zaustavljanju i parkiranju vozila od strane opštinskih funkcionera kojima su službeni automobili dati u upotrebu, a o čemu se na društvenim mrežama stalno objavljuju foto-dokazi, Komunalna policija Opštine Tivat do sada nije napisala nijednu prekršajnu kaznu tivatskim opštinarima.

Na pitanje „Vijesti“ koliko su do sada prekršajnih naloga napisali za vozila koja 24 sata dnevno koriste gradonačelnica dr Snežana Matijević, predsjednik Skupštine opštine Ivan Novosel, potpredsjednik Opštine dr Siniša Kusovac i glavna administratorka Marija Sijerković, a koje građani često zatiču u prekršajima i to fotografišu, iz Komunalne policije su odgovorili da „navedena vozila nije zatekla u prekršaju, prilikom svojih kontrola, te shodno tome, nisu izrečeni prekršajni nalozi”.

“U svakoj drugoj situaciji, kada ih zatekne, ova vozila biće sankcionisana kao i ma koje drugo vozilo”, poručili su iz Komunalne policije i na taj način indirektno pozvali Tivćane da svaki put kada uoče nepropisno parkirano službeno vozilo fukcionera lokalne uprave, odmah potraže najbližeg komunalnog policajca i od njega zatraže da pred njim, funkcionerima napiše prekršajni nalog.

“Komunalna policija svakodnevno vrši kontrolu nepropisno parkiranih vozila. Selektivnosti nema, već se prema svakom prekršiocu postupa isto. Napredak u radu Komunalne policije evidentan je iz porasta broja izrečenih prekršajnih naloga”, poručuju iz Komunalne policije ilustrujući to podatkom da je ove godine izdato skoro duplo više prekršajnih naloga nego lani.

“U periodu od 1. januara do 1. decembra 2017. izdato je 2.312 prekršajnih naloga. Izrečeno je 115.800,00€ novčanih kazni, od toga je naplaćeno 46.573,67€. Svi oni kojima je izrečena novčana kazna i koji duguju po ovom osnovu, moraju izmiriti svoja dugovanja. Ukoliko ovogodišnje rezultate rada uporedimo sa 2016. godinom, u istom periodu od 01.01.2016. do 01.12.2016. godine izdato je ukupno 1.145 prekršajnih naloga“, poručili su iz te službe.

Izrečeno je, naveli su oni, novčanih kazni u iznosu od 54.570€, što je, kada je u pitanju broj prekršajnih naloga, povećanje od oko 99 procenata.

I pored tih brojki, međutim, stanje na tivatskim ulicama je prilično haotično, jer Komunalna policija ne raspolaže specijalnim vozilom “pauk” za odnošenje nepravilno parkiranih automobila. Tokom špica sezone u julu i avgustu, korišten je “pauk” koji je iznajmljen od Komunalne inspekcije Glavnog grada Podgorice i tada je kršenje propisa bilo osjetno manje. U lokalnoj upravi ranije su obećali da će kupiti “pauk” za tivatsku Komunalnu policiju, ali se to ipak neće desiti u dogledno vrijeme jer je, kako kažu u toj službi “u planu je da se i naredne turističke sezone vozilo “pauk” obezbijedi na sličan način” kao i ove godine - kratkoročnim iznajmljivanjem.

Komunalna policija sama često nepropisno parkira

Iz tivatske Komunalne policije su objasnili da svoja dva patrolna automobila i sami ponekad zbog potreba službe, zaustavljaju i parkiraju na na nedozvoljenim mjestima “kako bi vršili poslove iz svoje nadležnosti”.

Oni, međutim, nisu komentarisali kako to da ta opštinska služba štiti zakon i propise kada ih prvi na taj način krše.

U Komunalnoj policiji, u kojoj je na čelu Dalibor Dubljević tvrde da Komunalna policija svakodnevno angažuje pet lica u tri smjene i da su “rezultati njihovog rada evidentni.”

Bonus video: