Bošnjak sa Sindikatom doktora medicine: Kompromisno rešenje dvoetapno povećanje koeficijenta ljekarima

Bošnjak je kazala da će insistirati da se ovaj Predlog zakona uvrsti u dnevni red na Prvoj redovnoj sjednici Proljećnjeg zasijedanja Skupštine, te istakla da su ove izmjene i dopune neophodne zbog alarmantnog stanja u kojem se nalazi crnogorsko zdravstvo

14084 pregleda 10 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Usvajanjem dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji bi i ljekare prepoznao kao jednu od najznačajnih profesija u javnom sektoru, donekle se vratio dignitet ovoj profesiji, zaključeno je na sastanku koji je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak održala sa predstavnicima Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG).

Sastanku sa Bošnjak prisustvovali su predjsednica doktorka Milena Popović Samardžić, i članovi doktor Žanko Cerović, doktorica Milena Petrović i doktor Nebojšom Gulić.

Kako su kazali, Bošnjak je upoznala je predstavnike SDMCG sa Predlogom zakona o dopunama Zakona zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji je predala u skupštinsku proceduru 12. decembra prošle godine.

"Postignut je dogovor, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju, da se kao kompromisno rešenje ide na dvoetapno povećanje koeficijenta ljekarima, i to u prvoj etapi u skladu sa inicijalnim predlogom SDMCG, a od naredne godine sa predlogom koji stoji u zakonu koji je potpredsjednica Bošnjak procesuirala. Sagovornici su se usaglasili da bi usvajanjem ovog Zakona, koji bi i ljekare prepoznao kao jednu od najznačajnih profesija u javnom sektoru, donekle se vratio dignitet ovoj profesiji, jer postojećim zakonom oni nigdje eksplicitno nisu prepoznati, a njihovi koeficijenti za obračun zarada su na nivou grupe poslova D, zajedno sa nižim administrativcima u državnim organima. Imajući u vidu značaj ove profesije i trajanje obrazovanja da bi ste postali ljekar specijalista i subspecijalista, više nego je jasno da je nacionalna sramota da jedna od najzahtjevnijih i najodgovornijih profesija bude ovako marginalizovana", navodi se u saopštenju upućenom iz Skupštine.

Bošnjak je kazala da će insistirati da se ovaj Predlog zakona uvrsti u dnevni red na Prvoj redovnoj sjednici Proljećnjeg zasijedanja Skupštine, te istakla da su ove izmjene i dopune neophodne zbog alarmantnog stanja u kojem se nalazi crnogorsko zdravstvo.

Ona je objasnila da Crna Gora ima najmanja budžetska izdvajanja za zdravstvo u Evropi, najmanji broj Ijekara po glavi stanovnika i najnižu zaradu Ijekara u odnosu na ekonomski potencijal države.

"Očigledno je da je pogrešna alokacija budžetskih sredstava glavni krivac za stanje u zdravstvu, koje je prema Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu najzaostalije u poređenju sa 35 evropskih država", kazala je Bošnjak, navodi se u saopštenju.

Delegati Sindikata, kazali su iz Skupštine, izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom da se istraje u namjeri da se ljekari uvrste u Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i istakli značaj trajnog rješavanja socioekonomskog statusa ljekara.

"Smatraju da predlog potpredsjednice Bošnjak može biti dugoročno rješenje koje će pomoći ne samo u poboljšanju ekonomskog statusa, već i odliva ljekara. Usaglašeno je i da je potrebno da se zakon usvoji što hitnije kao satisfakcija za nadljudske napore i bezgraničnu humanost koju ljekari pokazuju u uslovima pandemije, a koja je istakla njihov nacionalni značaj. Sagovornici su izrazili nadu da će svi poslanici i pozicije i opozicije glasati za usvajanje ovog Predloga zakona kako bi konačno odali priznanje ljekarima da su oni resurs od nacionalnog značaja i vratila im ugled koji zaslužuju. Sindikat se zahvalio potpredsjednici Bošnjak na dugogodišnjioj dobroj saradnji", zaključuje se u saopštenju Slupštine.

Bonus video: