Počela sanacija plaže na Adi: Naperi u moru, sjenke sumnje na kopnu

“Realizacija projekta na zaustavljanju erozije kasni i to svi znamo. Sumnjamo i da ove urgentne mjere mogu da zaustave dalje osipanje plaže. Ostala priča je poznata, šteta se mjeri stotinama hiljada eura“, kazao je “Vijestima” direktor Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović

18375 pregleda 16 komentar(a)
Sanacija Ade Bojane, Foto: Samir Adrović
Sanacija Ade Bojane, Foto: Samir Adrović

Radovi na sanaciji plaže na ulcinjskoj Adi počeli su juče postavljanjem napera u još jednom očajničkom pokušaju da se zaustavi dalja erozija egzotičnog kupališta, koja je već odnijela nekoliko objekata tamošnjeg nudističkog naselja proizvodeći štetu od više stotina hiljada eura.

Projekat, čija realizacija kasni nekoliko dana djelo je eksperata na čelu sa poznatim prof. dr Savom Petkovićem iz Beograd,a ali u Ulcinjskoj rivijeri, koja gazduje naseljem, i pojedinim civilniim organizacijama sumnjaju da privremene mjere mogu spriječiti dalju eroziju plaže.

“Realizacija projekta na zaustavljanju erozije kasni i to svi znamo. Sumnjamo i da ove urgentne mjere mogu da zaustave dalje osipanje plaže. Ostala priča je poznata, šteta se mjeri stotinama hiljada eura“, kazao je “Vijestima” direktor Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović.

Erozija traje već nekoliko mjeseci, a do sada su svi pokušaji da se od talasa zaštiti imovina Ulcinjske rivijere, ostali bez uspjeha.

Urgentni radovi trebalo je da počnu prije nekoliko dana, ali je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, nakon uvođenja izvođača radova u posao, konstantovalo je da na zapadnom dijelu kupališta, od plažnog bara ka obali mora u pravcu ušća, na kojem je projektom planirana izrada napera, došlo do nestajanja pjeskovitog dijela plaže.

Tada je zaključeno da nije moguće postaviti naper na predviđeno mjesto, kao i to da za nastalu situaciju nije odgovoran ni naručilac ni izvođač radova.

U međuvremenu, Petković je na osnovu novog stanja na ostrvu redigovao projekat, pa su na sastanku u resornom Ministarstvu prije dva dana usvojeni zaključci da se odmah krene sa radovima s tim da se naperi postave niže od plažnog bara, na prostoru koji nije potopljen vodom.

Naperi od džambo vreća zapremine do jednog kubika pijeska, planirani su dužini od 130 metara, 30 metara na kopnu i 100 metara u moru, kao i nasipanje pijeska na plaži u količini od 1.500 kubika. Pijesak, koji je izvađen sa ušća rijeke, lagerovan je u zaleđu kupališta.

Izvođač radova je konzorcijum “Del Global“ d.o.o. koji čine društvo “Global Projekt“ iz Podgorice i društvo “Del Mar“ iz Budve.

Na prekjučerašnjem sastanku u Ministarstvu ekologije dogovoreno je da će predstavnici Opštine obavijestiti građane o radovima i pružiti podršku u mogućoj mjeri za efikasno sprovođenje radova u trajanju od 20 dana, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju će pružiti podršku kroz redovno i vanredno izvještavanje JP Morsko dobro o vremenskim uslovima s ciljem obezbjeđivanja nesmetanog kontinuiteta izvođenja radova, dok će Morsko dobro na dnevnom nivou izvještavati Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma o dinamici sprovođenja korigovanog projekta hitnih radova.

Hodžić: O eroziji na Adi, a ne u Podgorici

Ne vjerujem da će ovo zaustaviti eroziju. Daj bože da nijesam u pravu“, kazao je za “Vijesti” vodeći ulcinjski ekolog Dželal Hodžić. Poručio je da se sastanci o stanju na Adi ne mogu održavati u Podgorici.

“Svi zajedno moramo biti ovdje, na licu mjesta. Mislite li da neki ljudi koji nijesu ni kročili na Adu, situaciju bolje znaju od recimo bojanskih ribara. Svako ko misli drugačije, griješi“, kazao je Hodžić.

Bonus video: