Ministarka Borovinić Bojović danas sa kandidatima

“Vijesti” saznaju da će na čelu Opšte bolnice Berane najvjerovatnije biti hirurg Milorad Magdelinić

15547 pregleda 34 reakcija 35 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo zdravlja danas će obaviti razgovore sa kandidatima za vršioce dužnosti direktora pojedinih zdravstvenih ustanova, kazala je juče “Vijestima” ministarka Jelena Borovinić Bojović.

Ona je istakla da još ništa nije izvjesno i da za svaku poziciju ima više kandidata.

“Vijesti” saznaju da će na čelu Opšte bolnice Berane najvjerovatnije biti hirurg Milorad Magdelinić.

Prema nezvaničnim saznanjima, kao mogući kandidati za vršioce dužnosti direktora ove ustanove pominjali su se Magdelinić (SNP), infektolog Milorad Živković (Prava Crna Gora) i urolog Dragan Labudović (URA). Navodno, dogovor je da SNP dobije mjesto direktora beranske bolnice, a DF ili Demokrate Doma zdravlja u toj sjevernoj opštini. Živković će, navodno, biti postavljen za čelnika beranskog Doma zdravlja “Dr Nika Labović”.

Kao najozbiljniji kandidat za v. d. direktora Opšte bolnice Bar pominje se internista Dragana Kastratović, a u igri su navodno i hirurg Igor Karišik i endokrinolog Valentina Kalinić.

Na čelo podgoričkog Doma zdravlja vjerovatno će da dođe subspecijalista za bolesti zavisnosti Danilo Jokić, inače šef podgoričkog odbora Ujedinjene Crne Gore (UCG).

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio je na snagu u utorak, a prema novom propisu, svim direktorima koji su tu funkciju obavljali više od dva puta prestaće mandat.

Zakonom je predviđeno da direktore zdravstvenih ustanova, osim Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ), bira ministar zdravlja, na osnovu javnog konkursa.

Većini direktora domova zdravlja i opštih bolnica nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora produženi su mandati na još četiri godine i to bez sprovedenog javnog konkursa.

Bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović (Socijaldemokrate) početkom septembra za direktore je izabrao čelnike ustanova koji su kao vršioci dužnosti od marta mjeseca pokrivali te funkcije. Iz njegovog resora “Vijestima” tada nisu odgovorili na osnovu kojeg propisa su direktori imenovani i zašto nije raspisan javni konkurs.

Hrapović je pojedinim direktorima bolnica povjerio i četvrti mandat, iako Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da isto lice može biti direktor zdravstvene ustanove najviše dva puta.

Direktori beranske i nikšićke bolnice, Budimir Dabetić i Ilija Ašanin iz Demokratske partije socijalista (DPS) na tim pozicijama nalaze se od 2008. godine.

To im se omogućavalo pravnim tumačenjema izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojima se novi mandati, svakog puta kada novi propis stupi na snagu, računaju ispočetka.

Konkursi su krajem avgusta raspisani jedino za direktore Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Apotekarske ustanove “Montefarm”, a na te pozicije izabrani su Suad Numanović i Radoman Dragaš.

Govoreći o tome šta će biti sa direktorima opštih bolnica i domova zdravlja koji su bez konkursa došli na ta mjesta, ministarka zdravlja kazala je po dolasku na funkciju početkom decembra da veći broj rukovodilaca više od dva ili tri mandata zaredom obavlja te funkcije.

“Imali smo razgovore sa poslaničkim klubovima i, shodno dogovoru premijera sa političkim subjektima koji su trenutno pozicioni, dogovorili smo se da će određeni broj mjesta po dubini pripasti odgovarajućim političkim subjektima. Naravno da će za izbor direktora bolnica i domova zdravlja biti raspisan javni konkurs”, kazala je Borovinić Bojović za TV Vijesti.

Iz DPS-a su prije tri dana ocijenili da je smjenom čelnih ljudi najvažnijih zdravstvenih ustanova, putem izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, nastavljena “revanšistička čistka politički, vjerski i nacionalno nepodobnih u zdravstvu”.

Bonus video: