Direktor RTV Pljevlja: Stranke koriste muku novinara

RTV Pljevlja se 2010. kreditno zadužila 258.000 eura
67 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Miličić, Foto: RTV Pljevlja
Dejan Miličić, Foto: RTV Pljevlja
Ažurirano: 20.12.2017. 16:44h

Direktor RTV Pljevlja Dejan Miličić smatra da je Odluka o zaduživanju tog medija iz 2010. “političko-finansijski marifetluk, sa elementima finansijskog zločina prema zaposlenima”.

Miličić u reagovanju na saopštenja SNP-a i Pokreta za Pljevlja nije naveo na šta konkretno misli, ali je pozvao političke partije koje „poentiraju“ na račun finansijske krize u RTV, da svojim političkim uticajem u SO Pljevlja doprinesu formiranju komisije koja bi utvrdila finansijske efekte realizacije ove Odluke.

Radio televizija Pljevlja se 2010. godine kreditno zadužila, 258.000 eura s tim što je obavezu vraćanja kredita, preuzela Opština Pljevlja, što je nedavno potvrdio SNP, koji je u tom periodu sa koalicionim partnerima imao većinu u lokalnom parlamentu.

Posljednje dvije godine obavezu vraćanja kredita preuzela je RTV Pljevlja, u kojoj više od mjesec većina zaposlenih štrajkuje zbog kašnjenja u isplati pet zarada.

Miličić tvrdi da se neki djelovi saopštenja pojedinih političkih partija mogu podvesti pod nasilje nad novinarima i pod kršenje Zakona o elektronskim medijima.

“Ukoliko smo spremni da prihvatimo imperativ demokratskog svijeta za nezavisnim medijima apelujem da bez ironije i bez političkih poena komentarišete stanje u RTV Pljevlja, posebno kad novinare dovodite u neprimjeren kontekst da su „trčali za predsjednikom“ kao što se kaže u saopštenju Pokreta za Pljevlja ili „nestručnost menadžmenta“, piše u saopštenju SNP-a.

“Podsjetiću vas, gospodo, da ste previdjeli da su svih deset godina od osnivanja - ekipe RTV Pljevlja stigle i uredno ispratile svaku aktivnost lokalne uprave, a politička struktura vlasti se mijenjala. Ono u čemu se sve vlasti podudaraju, po mom ličnom uvjerenju, jeste to da nezavisni medij nije preporučljiv”, ističe Miličić u reagovanju.

Podsjeća da je nakon dolaska na čelo RTV Pljevlja prije dvije godine zatekao dug za opremu iz 2012. u desetinama, a dug za poreze i doprinose na plate zaposlenih u stotinama hiljada eura.

“Zaboravili ste kakav je bio ton i kakav je bio krov. Samo na opravci krova iz sopstvenih sredstava uštedjeli smo budžetu Opštine 200.000 eura. Za dvije godine svaki novinar je dobio novi personalni računar, nabavljena je nova oprema u montaži i realizaciji ukupne vrijednosti oko 35.000 eura, uglavnom zahvaljujući Rudniku uglja, Ministarstvu finansija i sopstvenim sredstvima”, ističe Miličić.

Bonus video: