Uskoro bolja struja za ski-centre

CEDIS je, podsjećaju, kroz planove investicija i budžet, planirao izgradnju navedenog kabla i pribavio je rbanističko-tehničke uslove. Međutim, početak rada na tom objektu, objašnjavaju, uslovljen je izgradnjom putne infrastrukture i tunela između Berana i Kolašina

1774 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skijališta Crne Gore
Foto: Skijališta Crne Gore

Kvalitet napajanja električnom energijom područja Jezerine, na kojem su oba kolašinska ski-centra, uskoro bi trebalo da bude znatno poboljšan.

Kako su saopštili iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) “u cilju poboljšanja pouzdanosti napajanja konzuma TS 35/10kV ‘Jezerine’, u toku su pripreme za izgradnju 35kV kablovskog voda od tog do do 35kV postrojenja u TS 35/10kV ‘Jelovica 2’”.”

“Izgradnjom tog kabla ostvarila bi se 35 kV kablovska veza od Berana (“Rudeš”) do Kolašina (“Jezerine”). Time ćemo dobiti i dvostrano napajanje “Jezerine” čime će se znatno poboljšati kvalitet napajanja tog područja”, kažu u CEDIS-u.

CEDIS je, podsjećaju, kroz planove investicija i budžet, planirao izgradnju navedenog kabla i pribavio je rbanističko-tehničke uslove. Međutim, početak rada na tom objektu, objašnjavaju, uslovljen je izgradnjom putne infrastrukture i tunela između Berana i Kolašina.

“Radovi na izgradnji navedene saobraćajnice i tunela su u toku pa je CEDIS, kroz ovogodišnji budžet, opredijelio sredstva za izgradnju 35kV kabla u iznosu od oko 712.000 eura. U toku je priprema realizacije te investicije i usaglašavanje radova sa ostalim radovima na izgradnji buduće saobraćajnice”, tvrde u toj kompaniji.

Trafostanica “Jezerine” se trenutno napaja iz trafostanice “Breza” preko dalekovoda 35 “Breza” - TS mHE “Rijeka Mušovića” - TS 35/10kV “Jezerine”. Od TS mHE “Rijeka Mušovića” do TS”Jezerine” položen i dodatni kablovski vod.

“U cilju povećanja pouzdanosti napajanja potrebno je da se izgradi 35kV kablovski vod od TS 35/10kV “Breza” do TS mHE “Rijeka Mušovića”. U Planovima investicija odobrenim od strane Regulatorne agencije za energetiku CEDIS ima u planu izgradnju predmetnog kablovskog voda u iznosu od 423.000 eura”, kazali su iz CEDIS-a.

Dalekovod od Breze do Jezerina, tvrde, redovno održavaju. Tokom posljednjih pet godina, kako kažu u CEDIS-u, na tom energetskom objektu zamijenjeno je gotovo 90 odsto stubova, “što znači da je gotovo svako stubno mjeso tretirano kroz plan održavanja”.

Dalekovod je izgrađen 1950. godine, kada i elektrana “Rijeka Mušovića”.

Bonus video: