Ratko Mladić među predlozima za ulicu u Beranama, svi se ograđuju

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Berane Novica Obradović (Demokratska Crna Gora) rekao je "Vijestima" da dok je on čelu SO neće dozvoliti da se na skupštinskim zasijedanjima nađe bilo koja odluka koja nije zakonita

63683 pregleda 1294 reakcija 182 komentar(a)
Berane (Ilustracija), Foto: Tufik Softić
Berane (Ilustracija), Foto: Tufik Softić

Srpski monarhistički pokret je predložio da osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, a Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane je taj predlog usvojio i proslijedio na dalje odlučivanje.

Međutim, članovi tog Savjeta na potpuno različit način objašnjavaju kako je do toga došlo.

Članovi Savjeta za davanje imena ulica i trgova Opštine Berane iz vladajuće većine Miloš Raković (Demokratska Crna Gora), Petar Labudović (Socijalistička narodna partija - SNP) i Zoran Milović, ispred građana, tvrde da nisu podržali predlog Srpskog monarhističkog pokreta da jedna ulica u Beranama dobije ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Predsjednik Savjeta Goran Kiković rekao je "Vijestima" da je to tijelo u petak utvrdilo predlog o imenovanju više ulica u Beranama i da konačnu odluku o tome donosi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Neki mediji su ranije danas objavili da je taj Savjet većinom glasova usvojio predlog da jedna ulica u Beranama dobije ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i da je to tijelo koje i donosi tu odluku.

Kiković je rekao je da je stiglo oko 50-ak predloga građana za nazive ulica, i da su na spisku uz Mladića, i imena popa Momčila Đujića, Pavla Đurišića, patrijarha srpskog Pavla, književnika Meše Selimovića i Mihaila Lalića, vojvode Kastratovića Vojvodića, Marka Kraljevića, Svetog Vasilija Ostroškog...

Đujić i Đurišić su bili dio četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu koji je sarađivao sa okupatorom i počinio brojne zločine.

Kiković nije mogao da potvrdi da li je predlog Savjeta proslijeđen beranskom Sekretarijatu za kulturu, sport i NVO navodeći da ga je on potpisao.

Po proceduri Sekretarijat predloge za imenovanje ulica i trgova prosleđuje Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, pa ministarstvo utvrđuje da li je predlog u skladu sa zakonom i ako jeste vraća ga Skupštini opštine (SO) na donošenje konačne odluke.

Kiković je rekao da oni nisu pravnici i da ne znaju da li su svi njihovi predlozi u skaldu sa zakonom.

"Ne želimo da veličamo nijednu ličnost, to su predlozi građana koji idu ka nadležnim organima", rekao je on "Vijestima".

Šćekić: Bespotrebno i na bazi površne informacije se podigla ovolika prašina

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić rekao je "Vijestima" da se potpuno bespotrebno i na bazi površne informacije podigla ovolika prašina oko sjednice Savjeta.

"Njhova odluka ima težinu kao i odluka bilo kog drugog građanina. Zakonski nije utemeljena i svako bi morao sa dužnim poštovanjem da se odnosi prema gradu koji ima svoju tradiciju", rekao je Šćekić

Opština Berane: Savjet ne donosi nikakve odluke

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to željeli da urade na javnoj raspravi, kada bude raspisana i održana, saopšteno je danas iz Opštine Berane.

Oni su se oglasili povodom kako su kazali "netačnih natpisa o davanju naziva ulica u Beranama".

"Takođe, zakonske odredbe na davanje imena naselja ili ulica su jasne i precizne, i čudi nas da je Savjet i razmatrao pojedine predloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke. Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredjeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još uvijek nijesu ušli u zvaničnu proceduru", poručili su iz Opštine Berane.

Članovi Savjeta za davanje imena ulica i trgova Opštine Berane iz vladajuće većine Miloš Raković (Demokratska Crna Gora), Petar Labudović (SNP) i Zoran Milović, ispred građana tvrde da nisu podržali predlog Srpskog monarhističkog pokreta da jedna ulica u Beranama dobije ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Raković: Bio sam uzdržan od glasanja, ne znam kako je vođen zapisnik

Miloš Raković (Demokratska Crna Gora) rekao je "Vijestima" da je bio uzdržan od glasanja.

Naveo je i da je bio protiv da se uopšte glasa o tim predlozima i da ne zna kako je vođen zapisnik sa sjednice.

"Ja sam bio uzdržan od glasanja i na prvoj narednoj sjednici tražiću da se pročita zapisnik sa ove sjednice Savjeta i ako se u njemu pojavljuje da sam ja glasao za, biću protiv tog zapisnika", rekao je Raković.

Obradović: Dok sam na čelu SO neću dozvoliti da se usvoji odluka koja nije zakonita

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Berane Novica Obradović (Demokratska Crna Gora) rekao je "Vijestima" da dok je on čelu SO neće dozvoliti da se na skupštinskim zasijedanjima nađe bilo koja odluka koja nije zakonita.

"Ni kao predsjednik SO ni kao odbornik ne bih glasao ni za šta što vrijeđa osjećanja bilo kojeg građanina Berana. To mogu garantovati i za sve odbornike Demokratske Crne Gore" , kazao je Obradović koji je i šef lokalnog odbora Demokrata u Beranama.

Labudović: Praktično se glasalo "u neznanju"

Član Savjeta Petar Labudović (Socijalistička narodna partija - SNP) rekao je da je Srpski monarhistički pokret imao čak 47 predloga i da se tu praktično glasalo "u neznanju" i da će tražiti da se sve vrati na ponovno glasanje.

Član Savjeta Zoran Milović koji je u savjetu ispred građana, "Vijestima" je rekoao da uopšte ne zna da je postojao predlog da se ulica u Beranama nazove po Mladiću.

Bonus video: