Urdešić: Crkva Vaskrsenja Lazarevog primjer međuvjerske tolerancije

Luštica se često pominje i kao Sveta gora jer je na poluostrvu 21 hram, od kojih su dva rimokatolička
197 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Urdešić, Foto: Slavica Kosić
Nikola Urdešić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.12.2017. 14:47h

Prigodnim programima biće obilježđeno devet vijekova hrama Svetog Nikolaja u Radovanićima na Luštici koji je sagrađen 1117. godine, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare paroh luštički Nikola Urdešić.

U subotu, 23. decembra u Dvorani Park u Herceg Novom biće organizovana duhovna akademija, izložba fotografija "Duhovni mozaik Luštice“ i promocija fotomonografije "Hramovi i vjekovi Luštice“.

Za 24. decembar kada Grčka i Rimokatolička crkva slave Badnji dan, kod hrama Svetog Nikolaja biće organizovano evharistijsko sabranje, a svetu Arhijerejsku liturgiju, služiće Mitroplit Amfilohije .

Predanje kaže i da je Sveti Sava osveštao hram Svetog Nikolaja koji je obnavljan tri puta. Prva obnova bila je 1219. godine, druga poslije velikog zemljotresa 1669. godine kada je hram proširen, a 1682. godine i živopisan. Treća obnovu bila je 1892. godine kada su braća Đinovski ikonopisci iz Debra u Makedoniji uradili ikonostas koji je zamijenio stari koje su radli čuveni bokljeksi freskopisci Rafailović i Dimitrijević. U toku je najnovija obnova koja je započela prije nekoliko godina.

"Uredili smo crkvu spolja, kamen smo oprali i uklonili višak betonskih fuga. Sa zidova iz 1017. godine uklonili smo sloj od skoro pet centimetara betona koji je gušio taj prostor. Vratila se akustika, a hramu je vraćen izgled najpribližniji izvornom", kazao je Urdešić i istakao da je Sveti Nikolaj najstariji aktivni hram jer u njemu nikada nije prestajalo bogosluženje.

Zanimljivo je da skoro svaka kuća na Luštici proslavlja, kao krsnu slavu, Svetog Nikolaja.

Luštica se često pominje i kao Sveta gora jer je na poluostrvu 21 hram, od kojih su dva rimokatolička. Urdešić ističe da se Luštičani o svim hramovima jednako staraju, jer su im tolerancija, poštovanje bližnjeg, tradicije i vjere, prioritet.

Kao primjer međuvjerske tolerancije, ali i uvažavanja Urdešić je naveo, crkvu Vaskrsenja Lazarevog kod koga su podno krsta sa zvonika, prikovani polumjesec i zvijezda, simboli islama, i krst malteških vitezova. Ktitori tog hrama koji je završen 1605. godine su doseljenici iz Elade, sa Peloponeza, braća Vudris.

Porodica Urdešić generacijama brine i o katoličkom hramu Svetog Tripuna, jer sada na Luštici živi samo jedna katolička porodica.

“Prvo je brigu preuzeo moj prađed, pa đed, otac a sada i ja”, objašnjava Urdešić.

Obilježavanje devet vijekova hrama Svetog Nikolaja biće nastavljeno i naredne godine, brojnim programima.

Bonus video: