iz ministarstva odbrane ćute

“Opatovo“ poharano, nestali metalni djelovi

Devastiran dio objekata u nekadašnjem pogonu Arsenala i vojnom objektu koji je koristila Mornarica, koji je došao u žižu javnosti nakon šverca droge na jedrenjaku "Jadran"

15619 pregleda 35 reakcija 9 komentar(a)
Pogon “Opatovo”, Foto: Siniša Luković
Pogon “Opatovo”, Foto: Siniša Luković

Dio objekata nekadašnjeg Arsenalovog pogona za remont i proizvodnju pirotehničkih sredstava "Opatovo" kod Tivta poharan je u posljednja dva mjeseca prošle godine, od nepoznatih počinilaca, a Ministarstvo odbrane negira da je za taj propust odgovorna Mornarica VCG čiji su pripadnici donedavno koristili i čak obezbjeđivali taj vojni objekat.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", za sada nepoznati počinioci su dio objekata koji se nalaze u ograđenom i donedavno redovno obezbjeđivanom i obilaženom kompleksu površine oko 30 hiljada kvadrata na obali između tivatskih naselja Lepetane i Donja Lastva, devastirali tako što su sa njih skidali metalne djelove krovnih konstrukcija, limove sa nadstrešnica, metalnu stolariju i druge slične djelove.

Pogon "Opatovo" je više od 100 godina remontovao i proizvodio razne vrste mornaričkog i artiljerijskog naoružanja i municije, a nakon što je bivše tivatsko vojno brodogradilište Arsenal zatvoreno u ljeto 2007, "Opatovo" je kao magacinski prostor koristila Mornarica VCG. Tokom perioda u kojem ga je koristila i obezbjeđivala Mornarica, "Opatovo" je od strane kriminalne grupe koja je samo djelimično pohapšena, korišteno i za višemjesečno sakrivanje i prepakivanje droge koja je potom, prodavana na različitim lokacijama u Tivtu, a prema sumnjama istražitelja, te kriminalne aktivnosti počele su 2018. godine.

Odatle je krenula i pošiljka od 60 kilograma kokaina koja je u aprilu 2019. kakon dojave jedne strane partnerske bezbjednosne službe, otkrivena na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku "Jadran" neposredno pred isplovljenje tog broda na krstarenje za Tursku i Grčku sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" ko je konkrentno odgovoran za devastaciju koja se desila na objektima vojnog objekta "Opatovo", te da li je utvrđeno koliki je iznos štete koju su napravili nepoznati počinioci, skidajući i odnoseći djelove konstrukcije, krovova i stolarije sa tih objekata.

Oni su se indirektno, ogradili od odgovornosti za taj objekat.

"Mornarica Vojske Crne Gore nije nadležna za obezbjeđenje ‘Opatova’. Podsjetimo, taj vojni objekat je 28. februara 2019. MVCG predala Mornaričko tehničko remontnom zavodu ‘Sava Kovačević’ u likvidaciji, čime je prestalo angažovanje unutrašnje službe Mornarice u ‘Opatovu’", rečeno je “Vijestima“ u resoru koji vodi ministarka Olivera Injac.

Ipak, i MTRZ "Sava Kovačević" Tivat u likvidaciji (Arsenal) koji na papiru još postoji iako je još 2007. zatvoren a radnici otpušteni jer ga je tadašnja Vlada premijera Mila Đukanovića prodala pokojnom kanadskom milijardeu Piteru Manku kao plac za izgradnju marine za megajahte i stanova za prodaju na tržištu, još je u nadležnosti Ministarstva odbrane.

To Ministarstvo postavljalo je i još postavlja sve dosadašnje likvidacione upravnike Arsenala, a MO je i nadgledalo cjelokupni dosadašnji proces prodaje preostale pokretne imovine i drugih resursa nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta. Stoga je i manje bitno ko je u ime MO (Mornarica VCG, ili likvidaciona uprava MTRZ) određen da raspolaže i pazi nekadašnji pogon "Opatovo", jer u konačnom, sve se ipak svodi na to da je "Opatovo" resurs koji je i dalje pod kapom MO.

Izvor "Vijesti" ističe da je personal Mornarice VCG do pred početak ove godine, povremeno obilazio i kako-tako kontrolisao kompleks. Stoga je još i čudnije kako je MO kojim je u to vrijeme još upravljao bivši ministar odbrane Predrag Bošković, dopustilo ovakvu devastaciju tog vojnog objekta, a posebno je nejasno kako je pored Obavještajno-bezbjednosnog direktorata tog ministarstva, kriminalna grupa u kojoj je bilo i nekoliko pripadnika MVCG, uspjela da neopaženo i neometano, duže od godinu dana, "Opatovo" koristi kao sigurni ilegalni "štek" za švercovane narkotike.

Preporučujemo za Vas