Policijska akademija osam “škoda” plaća 150.000 eura i vraća ih za tri godine

V.d. direktora Policijske akademije kritikovao prethodnika zbog zakupa automobila na četiri godine. Šaranović poručuje da je to praksa i drugih institucija i da se na taj način ostvaruju uštede

25330 pregleda 224 reakcija 33 komentar(a)
Sjedište Policijske akademije u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Sjedište Policijske akademije u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović

Vršilac dužnosti direktora Policijske akademije Svetomir Knežević tvrdi da je bivši direktor Boban Šaranović načinio štetu ustanovi tako što je, umjesto trgovine automobila, odlučio da uzme na korišćenje osam vozila, što će ih ukupno koštati 150.000 eura.

Ugovor je sklopljen u proljeće 2020.

Šaranović je, međutim, kazao da u ugovoru nema ništa sporno i da praksu uzimanja automobila putem operativnog lizinga imaju i druge državne institucije. Poručuje i da je ovo nastavak malicioznih i neutemeljenih optužbi na njegov račun.

Policijska akademija je prije nepunih godinu potpisala ugovor o uzimanju osam "škodinih" automobila na operativni lizing.

Prethodno su, prema riječima v.d. direktora Kneževića, prodati svi automobili sa kojima je u tom trenutku raspolagala Policijska akademija.

"Ništa ovdje ne bi bilo čudno da pomenuta vozila nijesu uzeta na ‘operativni lizing’, to jest na privremeno korišćenje na četiri godine i nakon toga se ista moraju vratiti firmi koja ih je prodala, ili bolje rečeno, dala na korišćenje našoj Akademiji... Zaista smo zaprepašteni i zatečeni ovakvim aranžmanom i raspolaganjem novcem poreskih obveznika. Naravno da su Akademiji potrebna vozila, ali na ovaj način poslije četiri godine korišćenja i za nas ogromnih mjesečnih rata, koje teško možemo istrpjeti, opet ostajemo bez ijednog automobila", kazao je za "Vijesti" Knežević, dodavši da su stvarne potrebe Policijske akademije tri do četiri automobila za obuku i jedno za operativne potebe.

Ističe i da su cijene automobila na sajtu "škode" niže od cijene koja je ugovorena, ali se to odnosi samo na osnovne verzija modela automobila. Uvidom u tendersku dokumentaciju na portalu javnih nabavki, može se vidjeti da je Policijska akademija tražila elemente koji nisu dio osnovnih verzija automobila.

Bivši direktor, s druge strane, ističe da su automobili Akademije bili starosti od 12 do 20 godina a da su troškovi njihovog održavanja i osiguranja iznosili oko 40.000 eura na godišnjem nivou.

"Tu je uključen i iznos bruto plate lica koje je bilo zaduženo za održavanje vozila, a potreba za njegovim angažmanom prestala je nabavkom vozila u zakup - ukinuto je radno mjesto. Mjesečni troškovi zakupa osam vozila iznose 3.049 eura, odnosno oko 35-36.000 na godišnjem nivou. U cijenu zakupa uračunato je kasko osiguranje za osam vozila, registracija, održavanje, set zimskih i ljetnih guma za osam vozila. To na godišnjem nivou košta oko 25.000 eura - svi ti troškovi padaju na teret distributera, odnosno ‘škode’," pojasnio je Šaranović.

Prodajom starih automobila, prema njegovim riječima, obezbijedili su preko 70 odsto sredstava za ugovor za zakup automobila.

Šaranović je "Vijestima" kazao i da je kroz finansijski plan Upravni odbor Policijske akademije odborio zakup osam automobila, ali i da je sam postupak sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

V.d. ističe da je ugovor nemoguće raskinuti niti ga preformulusati u neki drugi oblik plaćanja. On je apelovao na nadležne institucije da "nam pruže stručnu pomoć kako bi katastrofalno štetan ugovor za ustanovu bio raskinut, a druga ili ista vozila kupljena u trajno vlasništvo za mnogo manje novca".

"Vijesti" su u maju 209. godine objavile da je Uprava za inspekcijske poslove naručila posredstvom Uprave za imovinu četvorogodišnji zakup 40 vozila za 720 hiljada eura, uz primjenu okvirnog sporazuma, i mogućnost njihovog naknadnog otkupa.

Bonus video: