slučaj prijavljen policiji

MCP: Nepoznati počinilac polomio i uklonio krst sa kapije Cetinjskog manastira

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske pozvali su počionioca da krst vrati i ostavi pred kapijom

34801 pregleda 1799 reakcija 121 komentar(a)
Sa kapije polomljen i uklonjen krst, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Sa kapije polomljen i uklonjen krst, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

U nekoj od prethodnih noći, nepoznati pojedinac, ili više njih, polomio je i uklonio krst sa kapije Cetinjskog manastira, kroz koju se prolazi do sjedišta Mitropolije i manastirskog konaka, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Oni su pozvali su počionioca da krst vrati i ostavi pred kapijom.

"Teško da možemo računati na savjest onoga ko je ovako nešto uradio, ali ako je u njemu ostalo i trunke čojstva, javno ga pozivamo da krst ostavi pred obezglavljenom kapijom. Može i po noći, kad niko ne gleda, kako ga je i uklonio", kazali su iz MCP.

Događaj je prijavljen policiji i iz MCP očekuju da će se počinilac brzo pronaći.

"Ukoliko krst vrati, povući ćemo prijavu, jer nam zbilja nije cilj njegovo kažnjavanje, a vraćanje bi bio znak pokajanja", saopštili su iz MCP.

Oni ističu da ovo "nedjelo ima svog neposrednog izvršioca, ali ima i desetine i stotine inspiratora, koji uporno Crkvu lažno optužuju za sve društvene probleme i predstavljaju je kao neprijatelja Crne Gore."

"Stoga zahtijevamo od svih onih koji inspirišu ovakva nedjela svojom anticrkvenom kampanjom da prekinu sopstveni govor mržnje, i da prestanu da obmanjuju javnost o našoj Crkvi. Zaista, prevršili su svaku mjeru. Uvjereni smo da i ostali javni djelatnici i društveni činioci prepoznaju koliko je opasno ovo kontinuirano targetiranje Pravoslavne Crkve u crnogorskom javnom prostoru, te očekujemo od njih da reaguju na tu činjenicu jednako odlučno i snažno, kao što to čine u nekim drugim slučajevima", zaključili su iz MCP.