Praznik mimoze uprkos pandemiji koronavirusa

Kako je kazao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju sa pandemijom virusa Covid-19, postojale su određene dvojbe da li treba organizovati 52. Praznik mimoze

2500 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg prea u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi
Sa jučerašnjeg prea u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi

Pandemija korona virusa neće prekinuti tradiciju održavanja Praznika mimoze.

Iako u donekle manjem obimu i bez pučkih svečanosti, ovogodišnji mimozin festival pružiće kvalitetan sportski i kulturni program, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, saopšteno je juče na konferenciji za medije.

Kako je kazao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju sa pandemijom virusa Covid-19, postojale su određene dvojbe da li treba organizovati 52. Praznik mimoze.

Tradicija održavanja neprekinuta je preko 50 godina, uključujući i devedesete godine na našim prostorima kada je u okruženju bilo ratno stanje, pa je i zaključak organizacionog odbora je bio da tradiciju ne treba prekidati.

Katić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je organizacioni odbor uspio da napravi takav program koji će poštovati sve epidemološke mjere.

“Biće organizovani samo neki segmenti praznika za koje smo procijenili da se mogu održavati bez velikog prisustva ljudi, kao i online”, kazao je Katić.

Direktorica JUK “Herceg fest“ Gordana Porobić Krcunović saopštila je da će ovogodišnji slogan biti “Veza koja traje“, da će se dio programa izvesti u online formatu, a u program Praznika mimoze uvršteno je i pet izložbi, kao i retrospektivna izložba fotografija koja će biti postavljena u trouglovima u centru grada.

“Umjesto tradicionalne fešte ribe, mimoze i vina, organizov aćemo sadnju mimoze na više lokacija u gradu. Imaćemo i humanitarne koncerte koje će prenositi lokalni javni servis”, kazala je Porobić Krcunović.

Što se tiče Karavana mimoze, ono će se ove godine održati u manjem obimu nego što je uobičajeno, a posjetiće Nikšić, Podgoricu, Žabljak, Kolašin i Trebinje.

Prema riječima sekretara za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi Darka Klasića, sportski program će otpočeti 47. Kupom mimoze u jedrenju u akvatorijumu hercegnovskog zaliva.

Bonus video: